Priče > Sudbine

ŽIVOTNA priča da se NAJEŽITE: Izvadili su joj organe za pražnjenje i DEBELO CREVO, a opet se oseća NORMALNO

Zbog Kronove bolesti Amerikanka je bila podvrgnuta operaciji poznatoj kao proktokolektomija

Izvor: K1info/mondo.rs

31/07/2023 > 20:46

podeli vest:

ŽIVOTNA priča da se NAJEŽITE: Izvadili su joj organe za pražnjenje i DEBELO CREVO, a opet se oseća NORMALNO
Foto: Youtube PrintScreen/LetsTalkIBD


Kada je imala samo osam godina, Megi Treton iz Filadelfije dobila je bol u stomaku i dijareju, a ubrzo joj je dijagnostikovana inflamatorna bolest creva. Nekoliko godina kasnije, Megi je podvrgnuta operaciji poznatoj kao proktokolektomija - u kojoj su joj lekari izvadili rektum, anus i debelo crevo.

U nedavnom video snimku koji je podeljen na njenom You Tube kanalu, Megi je rekla da je njena Kronova bolest, stanje koje izaziva upalu u digestivnom traktu, stvorila mnogo oštećenja na njenom analnom otvoru i rektumu.

Sa 16 godina, Megi je imala operaciju stome - zahvaljujući kojoj, preko tankog creva kroz otvor na stomaku, može da obavlja veliku nuždu. Međutim, i pored toga, i dalje je imala jak bol u leđima, pa je odlučila da ponovo ode pod nož 10 godina kasnije.

Rekla je da joj je trebalo toliko vremena da skupi hrabrost za drugu operaciju, ali povratka nije bilo. Operacija je uključivala zašivanje zadnjice koncem.

Šta je proktokolektomija?

Ona se koristi u cilju lečenja Kronove bolesti, ulceroznog kolitisa, familijarne adenomatozne polipoze creva, raka debelog creva.

Proktokolektomija je hirurška procedura kojom se uklanja debelo crevo (kolon), rektum i anus. Postoji otvorena (klasična) i laparoskopska  proktokolektomija. Najčešće se (ukoliko je moguće) izvodi laparoskopska proktokolektomija.

Zajedno se uklanjaju i krvni sudovi i limfni čvorovi  ovog dela  gastrointestinalnog trakta. Posle toga hirurg uz pomoć dela tankog creva (ileuma) pravi ileostomu na desnoj strani trrbuha. Uzorci delova creva šalju se na patohistološku analizu.

Operacija traje 3-4  sata. Boravak u bolnici posle laparoskopskeoperacije iznosi 5-7 dana, a posle otvorene operacije iznosi 7-10 dana (po potrebi i duže).

Kako je rekla, želela je da podeli svoju priču sa ljudima koji se susreću sa istim ili sličnim iskustvom.

- Iako ne izgleda normalno, jedina razlika je u tome što je rupa nestala. Nema otvaranja. Izgleda kao da rupa nedostaje, ali nije ništa strašno - rekla je ona i dodala:

- Bol je potpuno nestao i osećam se normalno. Vršim nuždu u jednu "vrećicu" i ona se prazni nekoliko puta dnevno. Ne čini se uopšte čudno, niti drugačije, kako sam očekivala da će da bude pre operacije.

Ostavite komentar