Priče > Sudbine

PREMINUO Oskarom nagrađeni SCENARISTA Bo Goldmen, poznat po radu na filmu "Let iznad kukavičjeg gnezda"

Za film "Melvin i Hauard", reditelja Džonatana Demija, samostalno je napisao scenario i 1981. godine osvojio svog drugog Oskara

Izvor: K1info

27/07/2023 > 17:14

podeli vest:

PREMINUO Oskarom nagrađeni SCENARISTA Bo Goldmen, poznat po radu na filmu "Let iznad kukavičjeg gnezda"
Foto: Youtube PrintScreen/Writers Guild Foundation


Scenarista Bo Goldmen, koji je osvojio Oskara za scenarije filmova "Let iznad kukavičjeg gnezda" i "Melvin i Hauard", preminuo je u utorak u Helendejlu u Kaliforniji, potvrdio je za The New York Times njegov zet, reditelj Tod Fild. Goldmen je imao 90 godina.

Takođe je bio kandidovan za Oskara za film iz 1993. "Miris žene" (Scent of a Woman).

Oskara iz 1976. podelio je sa Lorensom Haubenom za koadaptaciju romana Kena Kizija "Let iznad kukavičjeg gnezda", što je predstavljalo impresivno dostignuće s obzirom da je to bio tek drugi Goldmenov scenario.

Goldmen je karijeru započeo na televiziji - uređivao je, pisao scenarije i bio pomoćni producent za CBS-ovu prestižnu seriju "Playhouse 90" kasnih 1950-ih.

Reditelj Miloš Forman odabrao je Goldmena da prepravi "Kukavičje gnezdo" nakon što je pročitao njegov scenario "Shoot the Moon", koji je kasnije snimio Alan Parker sa Albertom Finijem i Dajanom Kiton.

Goldmenov honorar iznosio je samo 8.000 dolara za rad na "Kukavičjem gnezdu", ali je dobio pohvale kritike, a nagrada Oskar mu je pomogla u karijeri.

Samostalno je napisao scenario za film "Melvin i Hauard" iz 1981. godine u režiji Džonatana Demija, koji mu je doneo drugog Oskara.

Usledili su scenariji za filmove "The Flamingo Kid" sa Metom Dilonom, "Little Nikita" sa Sidnijem Poatjeom i Riverom Finiksom, kao i "City Hall" sa Alom Paćinom, Džonom Kujuzakom i Bridžit Fondom.

Za romantičnu dramu "Upoznajte Džoa Bleka", zasnovanu na filmu "Death Takes a Holiday" iz 1934. godine, reditelj Martin Brest pozvao je Goldmena da radi na scenariju koji je na kraju pripisan četvorici autora (iako je ovaj tvrdio da nije video prethodne verzije).

Nažalost, film u kome su igrali Bred Pit, Entoni Hopkins i Kler Forlani nije bio dobro prihvaćen od strane kritičara.

Iza Goldmena je ostalo petoro dece (sin Džesi je preminuo 1981.), sedmoro unučadi i  troje praunučadi.

Ostavite komentar