Priče > Sudbine

Sve što NISTE ZNALI o Oliviji Njutn-Džon: Blistava karijera i život protkan tragedijama

Australijska pevačica i glumica preminula je u ponedeljak, navodeno je u saopštenju njenog supruga. Imala je 73. godine

Autor: K1 info

09/08/2022 > 15:23

podeli vest:

Sve što NISTE ZNALI o Oliviji Njutn-Džon: Blistava karijera i život protkan tragedijama
Foto: Youtube PrintScreen


Olivija Njutn-Džon, australijska pevačica sjajnog glasa i  nežne lepote, koji su je napravili jednom od najvećih pop zvezda 70-ih i očarali generacije gledalaca u blokbaster filmu "Briljantin", preminula je u ponedeljak u 73. godini.

Pevačica je u septembru 2018. otkrila da je obolela od raka u dnu kičme. To je bila njena treća dijagnoza povezana sa kancerom, nakon raka dojke početkom 90-ih i 2017.

Zahvaljujući nizu kantri i soft-rok hitova, Olivija Njujtn-Džon je već bila popularna krajem 70-ih. Ali njena uloga sa Džonom Travoltom u filmu "Briljantin" iz 1978. godine, verovatno najpopularnijem filmskom mjuziklu svih vremena, učinila ju je mega zvezdom.

Foto: Tanjug/AP Photo/Branimir Kvartuc, File

Džon Travolta i Olivija Njutn-Džon 2006. godine
Zvezda je rođena

Iako je imala malo glumačkog uskustva (napunila je 29 godina tokom snimanja), Olivija Njutn-Džon odigrala je nezaboravnu ulogu Sendi, slatke australijske srednjoškolke koja se seli u Ameriku i zaljubljuje u temperamentnog Denija Zuka, lidera i vođu srednjoškolske bande po imenu T-Birds u Južnoj Kaliforniji 1950-ih.

- Mislim da niko nije mogao da zamisli da će film trajati skoro 40 godina, da će i dalje biti popularan i da će ljudi još uvek pričati sa mnom o njemu i voleti ga - rekla je glumica za CNN 2017., dodavši: - Veoma sam srećna što sam bila deo toga. Mnogima je prirastao za srce.

Olivia je pevala u tri najveća filmska hita - "You're The One That I Want" i "Summer Nights" sa Travoltom, kao i u solo baladi "Hopelessly Devoted To You."

Rođena u Kembridžu u Engleskoj 1948. godine, preselila se sa porodicom u Melburn kada je imala 5 godina. Nakon što je pobedila na takmičenju talenata u TV emisiji "Sing, Sing, Sing", kao tinejdžerka osnovala je žensku grupu i počela da se pojavljuje u nedeljnim programima pop muzike u Australiji.

Foto: Tanjug/AP Photo/Damian Dovarganes

Zvezda Olivije Njutn-Džon na Bulevaru slavnih u Los Anđelesu

Njutn-Džon je snimila svoj prvi singl u Engleskoj 1966. godine i imala nekoliko međunarodnih hitova, ali je ostala uglavnom nepoznata američkoj publici do 1973. godine, kada je "Let Me Be There" ušla u top 10 hitova kako na top listi za odrasle, tako i na kantri top listi.

Usledila je serija hitova broj 1, uključujući "I Honestly Love You," "Have You Never Been Mellow" i "Please Mr. Please."

Zatim je došao "Briljantin", film sa najvećom zaradom te 1978. i postao trajni kulturni fenomen.

Film joj je dao priliku da promeni svoj imidž. Na omotu sledećeg albuma "Totally Hot" pevačica je bila u crnoj koži, dok su njene pesme imale oštriji, savremeniji pop zvuk.

Pevački uspeh

Godine 1981. svoj novi seksi izgled podigla je na viši nivo pesmom "Physical", plesnom numerom sa sugestivnim stihovima. Kompozicija je bila zabranjena na nekoliko radio stanica, ali je postala njen najveći hit, provevši 10 nedelja na vrhu Bilbordove liste Hot 100.

Pojavila se u nekolicini visokobužetnih filmova, uključujući i muzičku fantaziju "Xanadu" sa holivudskom legendom Džinom Kelijem u njegovoj poslednjoj filmskoj ulozi. Film je bio promašaj, ali se saundtrek istog odlično prodao, iznedrivši broj jedan hit "Magic". Pojavila se zajedno sa Džonom Travoltom i u filmu "Two of a Kind" 1983. godine, romantičnoj komediji, ali film  nije imao magiju ostvarenja "Briljantin".

Foto: Tanjug/AP Photo/Julie Parkes, File

Olivija Njutn-Džon

Tokom duge karijere Olivija Njutn-Džon je osvojila 4 Gremi nagrade i prodala više od 100 miliona albuma.

- Imala sam više muzičkih ličnosti. Na početku sam pevala kantri, a onda sam prešla u pop - rekla je za CNN. - Pevala sam u "Xanadu" i "Briljantin", kao i u dosta pesama između filmova. Osećam se veoma zahvalno. Imam veliki repertoar iz koga mogu da biram.

Prevazilaženje tragedije

Ali Njutn-Džon se suočila sa problemom i tragedijom. Nakon dijagnostikovanja raka dojke bila je primorana da odloži i otkaže nekoliko turneja.

Pored toga, 2005. godine njen tadašnji momak Patrik Mekdermot nestao je na moru dok je bio na pecanju kraj obala Kalifornije. Nikada ga nisu pronašli - misterija koja je pevačicu proganjala godinama.

- Veoma je teško da živim sa tim - priznala je Lariju Kingu na CNN-u 2006. godine. - To je verovatno najteža stvar koju sam u životu iskusila, a prošla sam mnogo toga.

Iako je njena karijera zapala u krizu u kasnijim godinama, ona nikada nije prestala da snima i nastupa. Među najzanimljivijim su njeno gostovanje u seriji "Glee" kao i trogodišnji nastupi u Summer Nights rezidenciji u hotelu Flamingo Las Vegas, nakon čega se pojavio album "Summer Nights: Live in Las Vegas" (2015). Ovo su ujedno bili njeni poslednji koncertni nastupi. Ne treba zaboraviti i plesni hit "You Have to Believe" koji je snimila sa svojom ćerkom Kloi.

Foto: Tanjug/AP Photo/Reed Saxon, File

Olivija Njutn-Džon (1982)

Olivija Njutn-Džon najpre se udala za glumca Meta Latancija u decembru 1984. godine. Oni su se upoznali četiri godine pre toga na snimanju filma "Xanadu". Njihova ćerka Kloi Rouz rođena je u u januaru 1986. godine. da bi se par razveo 1995.

U junu 2008. godine tajno se udala za Džona Isterlinga, osnivača i predsednika kompanije "Amazon Herb". Prvi put su se sreli 15 godina ranije, ali su u romantičnu vezu ušli tek 2007.

Olivija Njutn-Džon bila je najmlađa od troje dece u svojoj familiji, nekon brata Hjua i sestre Rone.

Rona je takođe bila glumica i udala se za filmskog kolegu svoje sestre iz filma "Grease" Džefa Konaveja sa kojim je bila u braku od 1980. do 1985. godine. Preminula je 2013. godine u 72. godini od posledica raka mozga.

Ostavite komentar