Priče > Reportaža

Arheološko BLAGO Srbije SKRIVENO u selu Hrti: GRČKO GROBLJE iz SREDNJEG VEKA se našlo na UNESCO listi svetske baštine

Nadgrobni spomenici u prijepoljskom selu predstavljaju jedinstven cvet u Srbiji, jer je reč o najviše ukrašenih stećaka na jednom lokalitetu

Izvor: K1info/RINA

14/10/2023 > 19:31

podeli vest:

Arheološko BLAGO Srbije SKRIVENO u selu Hrti: GRČKO GROBLJE iz SREDNJEG VEKA se našlo na UNESCO listi svetske baštine
Foto: RINA


Planinsko selo Hrta nalazi se na samo 16 kilometara od centra Prijepolja i u njemu postoji izuzetno redak arheološki dragulj. Od 2016. godine našao se i na UNESCO listi svetske baštine. Reč je o srednjovekovnom Grčkom groblju, koje je podeljeno na dva dela. Na njemu se nalazi ukupno 81 spomenik, a ističu se po svojoj posebnoj lepoti i ukrasima.

- Pretpostovlja se da je na ovim slikovitim planinskim proplancima živela vlastelisnka porodica, koja je sa tog svog imanja upravljala određenom oblasti i da je to njihovo porodično groblje. Hrta su jedna od samo tri lokacije koje su iz Srbije uvrštene na listu UNESCO i veliki turistički potencijal za našu opštinu - rekao je direktor Turističke organizacije Prijepolje Petar Vasiljević.

Ovu nestvarnu lokaciju i specifičnu istorijsku riznicu još uvek održavaju meštani, ali ono što vraća nadu da će ovaj veličanstven lokalitet zasijati punim sjajem jeste izgradnja puta do sela Hrte, koji je sada u jako lošem stanju.

To će omogućiti velikom broju turista, koji su već pokazali svoje interesovanje, da dođu i obiđu arheološko nalazište koje se nalazi na svetskoj mapi.

- Radovi na rekonstrukciji postojećeg i izgradnji dela novog puta su u toku. Očekivanja meštana, ali i turističkih poslenika su, s razlogom, velika. Kako odmiču radovi na izgradnii puta, jača i interesovanje lokalnog stanovništva za uključivanje u programe Turističke organizacije, koji se odnose na stimulisanje meštana spremnih da se uključe u seoski turizam svojim smeštajnim i drugim kapacitetima - rekao je on.

Nadgrobni spomenici grčkog groblja u prijepoljskom selu, prema mišljenju stručnjaka, predstavljaju jedinstven cvet u Srbiji, jer je reč o najviše ukrašenih stećaka na jednom lokalitetu u zemlji.

Ostavite komentar