Priče > Reportaža

Ognjen ima samo 5 GODINICA, a uspeo je ono o čemu ODRASLI sanjaju: POKORIO je Kilimandžaro i postavio SVETSKI REKORD

Svi učesnici ekspedicije bili su prijateljski raspoloženi i velika podrška najmlađem članu da osvoji vrh Uhuru

Izvor: K1info/rts.rs

18/08/2023 > 20:16

podeli vest:

Ognjen ima samo 5 GODINICA, a uspeo je ono o čemu ODRASLI sanjaju: POKORIO je Kilimandžaro i postavio SVETSKI REKORD
Foto: Unsplash.com


Ognjen Živković iz Rače Kragujevačke ima samo pet godina, a već je osvojio vrhove Kilimandžara. On živi sa roditeljima u Nemačkoj i objasnio je za RTS kako izgleda svet sa visine od 5.895 metara.

- Pošto smo osvojili vrh, nismo odmah bili svesni da je to svetski rekord. Bili smo svesni da smo se popeli na Kilimandžaro, a svakog dana se slavilo sa tim ljudima. Jednostavno, ostavilo je onaj snažan utisak da nosi više nego što je sam rekord, a to je jedno neraskidivo prijateljstvo koje će ostati za sva vremena - rekao je njegov otac, alpinista dr Zoran Živković.

 

Svi učesnici ekspedicije bili su prijateljski raspoloženi i velika podrška Ognjenu da osvoji vrh Uhuru i tako obori svetski rekord.

- Kada smo se vratili u kamp, Hugo nije spavao tu noć, ostao je da napravi Ognjenu tortu na kojoj je pisalo Zoran–Ognjen čestitamo i mi smo bili prosto iznenađeni, čak je stavio i mali vatromet i svi su izašli iz šatora i tapšali. Počela je pesma i igra i to se nije zaustavljalo sve dok nismo stigli do hotela - rekao je Živković.

Savladati uspon i popeti se na vrh od 5.895 metara nadmorske visine nije bilo lako, ali uz igru, priču i dobro društvo prevladali su sve prepreke.

- Motivisali smo ga igrom, pa smo igrali žmurke. Skrivao sam se iza stene i to je bio podsticaj da on ide napred da ne obraća toliko pažnje na tu visinsku razliku, na taj nagib koji je bio pred nama - rekao je on.

Poslednje dete koje se popelo na Kilimandžaro je iz Novog Meksika i u pohod je takođe išao sa ocem.

- Mi smo istraživali tu priču, pogledali video-materijale, ali gledajući predispoziciju tog deteta, Ognjen je imao sve bolje karakteristike, jer Ognjen trenira od treće godine i on to voli da radi. Izuzetno je motivisan jer ima tu neku dečju radoznalost koja ga tera da prelazi velike rute, velike nagibe i naš inspirativni razgovor između oca i sina su dodatna motivacija - rekao je on.

Foto: Pexels.com

 

Zajednički poduhvat, osvajanje vrha Uhuru, zbližio je oca i sina.

- Sada je fokus njegovo obrazovanje, planine će ostati negde po strani. Mislim da svoje planine pravi od lego kockica. Naravno, negde sa osmehom u budućnosti gledamo ka vrhovima Himalaja, ali to će sačekati, znanje je svetlost, znanje je budućnost, imaću tu čast da ga izvedem na dobar put - rekao je ponosni otac.

Ognjen trenira od treće godine i osvojio je sve vrhove Istočne Bavarske. Izgleda da je i osvajanje vrha od skoro šest hiljada metara za njega bila samo igra. Ali, jednog dana pričaće mlađima od sebe kako je to kada je ceo svet pred tobom, a ti skoro na nebu. Porodica Živković nastaviće da pomera granice i osvaja nove vrhove.

Ostavite komentar