Priče > Green World

Ni URBANIZACIJA joj NIŠTA ne može: Planina Zlatibor među 100 NAJBOLJIH zelenih DESTINACIJA na svetu

Zlatibor će u narednom periodu kroz obuke i treninge nastojati da što više radi na razvoju i unapređenju održivog turizma

Izvor: K1info/RINA

12/10/2023 > 10:12

podeli vest:

Ni URBANIZACIJA joj NIŠTA ne može: Planina Zlatibor među 100 NAJBOLJIH zelenih DESTINACIJA na svetu
Foto: Shutterstock


Iako mu mnogi zameraju gradnju u centru planine i govore da se šuma pretvara u beton, Zlatibor se ovenčao prestižnim priznanjem u glavnom gradu Estonije gde je objavljen spisak 100 najboljih turističkih zelenih destinacija iz celog sveta prema primerima održivog razvoja, a među kojima je i sprska planina.

- Priča o mlekari „Naša Zlatka” kao korisnoj i održivoj podršci lokalnim proizvođačima, kojom smo konkurisali, ušla je u „Top 100 Stories”, u prestižno društvo turističkih centara Japana, SAD, Filipina, država Evropske unije i drugih - rekao je direktor TO Zlatibor Vladimir Živanović.

Foto: RINA

 

Ovu već na startu uspešnu saradnju sa svetskom organizacijom "Green Destinations" koja je organizator internacionalnog izbora "Top 100 Stories", predstavnici Turističke organizacije Zlatibor započeli su na ovogodišnjem Sajmu turizma u Berlinu.

- Tada se rodila ideja da u tome učestvuje i najposećenija planina Srbije. A kako opština Čajetina teži da postane prva ekološka lokalna samouprava u Srbiji, ovo se pokazalo kao sjajna prilika da Zlatibor uđe u izbor zelenih destinacija i da se bori za taj prestižni sertifikat - dodao je Živanović.

Tim Turističke organizacije Zlatibor, u saradnji sa kolegama iz zlatiborskog "Eko agrara" pripremio je priču o mlekari "Naša Zlatka", opremljenoj najsavremenijom opremom za preradu mleka i tradicionalnu proizvodnju zlatiborskog sira i kajmaka. Od važnosti je to što se u njoj prerađuje mleko sa registrovanih poljoprivrednih gazdinstava na teritoriji opštine Čajetina i time pruža pomoć malim i lokalnim proizvođačima, a posebno bitno što turisti ove proizvode mogu da probaju u ugostiteljskim objektima na "zlatnoj planini".

- Tim primerom, kojim smo ukazali na uspešno stvaranje lokalnog brenda istovremeno korisnog i za proizvođače i za snabdevanje turističkog centra, Zlatibor je uspeo da uđe među 100 najboljih na izboru u Talinu, čime smo počastvovani - rekao je direktor TO Zlatibor.

Foto: RINA

 

Nakon ovog važnog iskoraka Zlatibor će u narednom periodu kroz obuke i treninge nastojati da što više radi na razvoju i unapređenju održivog turizma, te da bude prepoznat kao zelena destinacija na svetskom turističkom tržištu.

U prilog tome ide što je Republika Srbija u maju ove godine, uz podršku UNDP-a, postala članica Globalnog saveta za održivi turizam, a to otvara mogućnost i Zlatiboru da se razvija u ovom pravcu, te uključi u projekte koje Ministarstvo turizma i omladine planira u narednom periodu.

Ostavite komentar