Priče > Društvo

DA SE UBIJEM ILI DA GA RAZBIJEM? Noćna muka našeg čitaoca koja može da se desi SVAKOME OD VAS, kako reagovati?

Javio nam se čitalac iz jednog beogradskog naselja sa problemom koji, barem u prestonici, može da zadesi svakoga

Izvor: K1info

22/12/2022 > 09:56

podeli vest:

DA SE UBIJEM ILI DA GA RAZBIJEM? Noćna muka našeg čitaoca koja može da se desi SVAKOME OD VAS, kako reagovati?
Foto: Pixabay.com


Naime, na parkingu između stambenih zgrada nekom od komšija se preksinoć pokvario alarm na automobilu i poremetio san čitavom naselju, a muka se nastavila i prošle noći.

- Počelo je da pišti i zavija još u utorak popodne, a s obzirom na to da je parking baš između tri bloka zgrada, akustika je takva da je zvuk neizdrživ  - priča naš čitalac I.S. i dodaje: - Obično, kad se tako nešto desi, komšija kome se to desi izađe, skine klemu s akumulatora i čeka majstora. Samo se to ovog puta nije desilo.

Alarm je, kako nam je rekao sagovornik, ostao uključen čitavu noć, potom ceo dan, a zatim i naredne noći, a stanari nisu znali šta treba da preduzmu.

- Kad se sve smirilo u kraju, posle 23 sata, zvuk zavijanja i pištanja je postao neizdrživ - priča on.

- Neke komšije su silazile, obilazile automobil, pokušavale da utvrde kome pripada, ali bez uspeha. Jedan od njih je čak pozvao i policiju, ali se oni nisu pojavili. Kakav akumulator ima taj auto, kad se nije ispraznio već dva dana? - pita se naš sagovornik.

Foto: Shutterstock

 

Maltretiranje se nastavilo tokom čitave dve noći.

- Skoro je nemoguće zaspati uz taj iritantan zvuk -  priznaje naš sagovornik. - Pokušavao sam sve - slušalice, čepove za uši, jastuk preko glave, ali ne vredi - "bip, bip, bim, viju, viju, viju"... pa ponovo. I tako unedogled. Došlo mi je da se "roknem", ili da izađem, razbijem taj auto, otvorim haubu i počupam kablove. Šta čovek da uradi u takvoj situaciji? Ujutru me čeka posao, a ja celu noć trpim maltretiranje. Kome čovek da se obrati, koga da pozove, ko će da reaguje? - pita naš sagovornik i dodaje da je jutros, kada je kretao na posao, alarm i dalje "vrištao".

Posao za policiju

U MUP-u kažu da, shodno Zakonu o javnom redu i miru, neprekidan zvuk  alarma automobila predstavlja neželjen i štetan zvuk jakog inteziteta kojim se ugrožava mir i spokojstvo građana, pa samim tim predstavlja prekršaj iz člana 7. Zakona o javnom redu i miru.

- U konkretnom slučaju , policijski službenici su dolaskom na lice mesta zatekli pomenuto vozilo koje je bilo uredno parkirano  i zaključano. Policajci će nastaviti dalji rad u cilju pronalaženja  vlasnika, odnosno korisnika navedenog vozila u cilju podnošenja odgovarajuće prekršajne prijave - rekli su u MUP-u za K1info.rs.

Na naše pitanje kome građani treba da se obrate kada im se dese ovakve situacije iz Sekretarijata za inspekciju, nadzor i komunikaciju kažu:

- S obzirom na to da se u konkretnom slučaju radi o buci koja dolazi od alarma na vozilu, čime se narušava javni red i mir, neophodno je da se građani obrate policijskoj stanici MUP-a, na čijoj teritoriji se nalaze, kako bi isti preduzeli mere iz okvira svoje nadležnosti - kažu oni.

Kako su objasnili, Komunalna milicija, u skladu sa svojim ovlašćenjima, 24 časa svakog dana postupa kako po službenoj dužnosti, tako i po prijavama građana na celoj teritoriji grada i preduzima sve mere na koje je ovlašćena u cilju održavanja komunalnog reda na teritoriji grada Beograda.

- U konkretnom slučaju, u pogledu buke komunalna milicija vrši kontrolu poštovanja odredbi Odluke o opštim pravilima kućnog reda u stambenim i stambeno-poslovnim zgradama na teritoriji grada Beograda, Odluke o radnom vremenu ugostiteljskih objekata na teritoriji grada Beograda, kao i Odluke o radnom vremenu zanatstva i trgovine na teritoriji grada Beograda. Takođe, komunalna milicija vrši i zaštitu od buke iz ugostiteljskih objekata u skladu sa Zakonom o zaštiti od buke u životnoj sredini - rekli su oni.

 

Ostavite komentar