Priče > Društvo

Ministarka REAGOVALA posle teksta na K1info: Ispravićemo LISTE ČEKANJA, napravićemo RASPORED OPERACIJA po hitnosti

Ministarka zdravlja Danica Grujičić kaže da je prvi put formiran poseban sektor koji se bavi digitalizacijom u zdravstvu

Autor: Mina Duduković

21/12/2022 > 07:29

podeli vest:

Ministarka REAGOVALA posle teksta na K1info: Ispravićemo LISTE ČEKANJA, napravićemo RASPORED OPERACIJA po hitnosti
Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić


Liste čekanja od nekoliko hiljada pacijenata koji čekaju na operacije nisu validne, jer su neki već operisani kod privatnika, a nisu izbrisani sa spiska. 

Ovo je izjavila ministarka zdravlja Danica Grujičić, a za portal K1 info objasnila je i kada će liste biti ispravljene, s ozirom na to da su transparentne na sajtu Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. 

- To je jedno od pitanja koje želimo da rešimo digitalizacijom, da imamo precizan uvid u sve liste i da one budu ažurirane i sa ispravnim podacima kako bi mogao da se napravi dobar raspored po hitnosti. Krenuli smo u proces digitalizaije zdravstva cilj nam je da nemamo više mnogobrojne pilot projekte već da napravimo centralni objedinjeni sistem - rekla je ministarka za naš portal. 

Foto: tanjug

 

Ona je objasnila da  RFZO raspolaže podacima koje ima.

- S obzirom da nismo imali sistemsko rešenje umrežene podatke, zatim različite sisteme u privatnoj i državnoj praksi mogu reći da je to problem što se niko da sada nije bavio sistemskim rešenjem. To je upravo ono što želimo sada da uradimo, centralne sisteme u koje će biti uključeni svi i na kojima radimo zajedno sa kolegama iz RFZO. Ozbiljno smo se posvetili pitanju digitalizacije, formiran je poseban sektor koji se bavi digitalizacijom u zdravstvu prvi put i sada je imenovan i moj pomoćnik koji će se baviti samo tim pitanjem - dodala je ona. 

Na pitanje koliko vremena je potrebno da se ažuriraju liste čekanja, ministarka je odgovorila:

- Potrebno je prvo uraditi sistemsko rešenje i centralni sistem, zatim da kolege iz RFZO-a, određenih klinika i zdravstvenih centara revidiraju spiskove svojih pacijenata. Moramo raditi korak po korak, kako ne bi opet došli u situaciju da radimo mnogobrojne parcijalne softvere i spiskove koji suštinski ništa ne rešavaju.

Za sada, rekla je ministarka za naš portal, možemo samo nagađati koliko odstupaju podaci koji su na sajtu RFZO od realnog stanja.

- Kada se uradi detaljna analiza možemo pričati koliko je tačno odstupanja i za koliko se smanjila lista - naglasila je ona. 

Privatna i državna praksa

Danica Grujičić za naš portal objasnila je problem što neki lekari rade paralelno i u privatnoj i u državnoj službi.

- Nemoguće je raditi u državnoj praksi do 12, a onda otići u privatnu, ili imati skraćeno radno vreme a popodne raditi u privatnoj praksi. Takođe ima slučajeva da se u državnoj praksi pregleda pet pacijenata, a onda se popodne pregleda 50. Zakon dozvoljava rad u privatnoj praksi odnosno jedno i po radno vreme. Taj problem se rešava normativima na poslu. Morate prvo ispuniti normative i pošteno odraditi vreme za koje ste plaćeni od građana Srbije pa onda preostalo vreme iskoristiti po zakanu. Samo to da rešimo imaćete ogromno poboljšanje u pogledu organizacije i smanjivanja lista čekanja - objasnila nam je ministarka. 

 

 

 

Ostavite komentar