Priče > Društvo

U Srbiji vlada 48 podvarijanti OMIKRON SOJA, ali je GRIP trenutno OPASNIJI

Epidemiolog je istakao i da je "kamilji grip" važno pratiti jer se smatra da može da ima potencijal da izazove neke ozbiljnije epidemije

Izvor: K1info/rts.rs

15/12/2022 > 22:24

podeli vest:

U Srbiji vlada 48 podvarijanti OMIKRON SOJA, ali je GRIP trenutno OPASNIJI
Foto: Youtube PrintScreen


U Srbiji je prisutan omikron soj korona virusa sa svojih 48 podvarijanti koje izazivaju lakše kliničke slike, rekao je epidemiolog Predrag Kon.

Kako kaže, u ovom trenutku je grip, koji se pojavio u našoj zemlji, čak ozbiljnija bolest od ovih novih podvarijanti korone.

- Nikad ne možete da kažete da neće opet da se pojavi neki ozbiljniji soj, ali bližimo se kraju i ta završnica mnogo dugo traje. Omikron se raspršio – sad ima 48 raznih podvarijanti i linija. Kod nas dominira BA5, više od 60 odsto, a prisutan je i BA2 do 3 odsto, dok su podvarijante soja BA5 sve ostalo. Što se tiče gripa, njegova aktivnost je niska. Imate desetak zemalja u Evropi koje imaju srednju, pa čak i visoku aktivnost, na primer Rusija - rekao je on.

Kon objašnjava da je glavna razlika između gripa i svih drugih respiratornih infekcija, pa i kovida 19, ta da grip nastaje naglo.

- Vi ste kod gripa u roku od nekoliko sati totalno bolesni. Kod kovida nije takva situacija. On počinje polako, pa se tek pogorša peti, šesti dan. Tako je bilo u početku, mada je sad došlo do promene, skratio se period inkubacije. Vrlo je bitno da prođe još ova zima i onda ćemo na proleće videti kakva je situacija. Već smo pametniji, već vidimo da se ništa značajno nije desilo prilikom prelaska sa južne na severnu hemisferu. Ali, i dalje pratimo situaciju - kaže Kon.

Na pitanje postoji li mogućnost da istovremeno dobijemo grip i koronu, epidemiolog odgovara:

- Da, ali se ništa posebno do sada nije desilo kad bi se to utvrdilo. Vrlo slično se leče. Osnovna stvar je mirovanje i terapija - objašnjava Kon.

Kamilji grip veoma smrtonosan

Upozorenja na virus MERS-KoV, takozvani "kamilji grip", izazvala su uznemirenje javnosti.

Svima koji se vraćaju iz Katara, savetuje se da prate da li imaju simptome ove potencijalno smrtonosne respiratorne infekcije, čiji simptomi uključuju kašalj, povraćanje i povišenu telesnu temperaturu.

Predrag Kon je naveo da u Srbiji za sada nema registrovanih slučajeva obolevanja od kamiljeg gripa, ali da se situacija neprekidno prati.

- Mers ili kamilji grip je jako važna bolest za praćenje. Inače bila su samo dva slučaja u toku cele ove godine i nijedan slučaj tokom odvijanja Svetskog prvenstva. Od 2012. godine, ukupno u čitavom svetu bilo je oko 2.600 slučajeva i smrtnost jeste velika, blizu 700. Dakle, to jeste nešto što se neprekidno prati iz jednostavnog razloga što se smatra da može da ima potencijal da izazove neke ozbiljnije epidemije, ali to sada trenutno nije slučaj - naveo je Kon za RTS.

 

 

 

 

 

 

Ostavite komentar