Priče > Društvo

Poznato kad će biti OBJAVLJENI rezultati POPISA stanovništva

Prema podacima RZS, do kraja oktobra popisano je 6.300.000 stanovnika

Izvor: K1info/Tanjug

07/12/2022 > 10:34

podeli vest:

Poznato kad će biti OBJAVLJENI rezultati POPISA stanovništva
Foto: Freepik.com


Direktor Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Miladin Kovačević izjavio je danas da će rezultati popisa stanovništva u Srbiji biti objavljeni između 17. i 20. decembra. 

Kovačević je za RTS rekao da se sada kontroliše obuhvat popisa koji će, kako je istakao, biti mnogo bolji od klasičnog zbog prednosti digitalnih registara.


U Beogradu imamo najveći broj nepopisanih stanovnika

Kovačević je naveo da se trenutno kontroliše popis koji je na terenu završen 17. novrembra, na taj način što se radi takozvani ponovljeni popis na jednom uzorku. 

- Digitalizacija pruža veće mogućnosti, pa radimo na upoređenju, odnosno identifikovanju osoba, a imamo čak i fiktivne osobe u popisu koje treba da budu izbačene - naglasio je Kovačević.

Prema njegovim rečima, važno je i to što će se raditi i dopuna popisa na osnovu administrativnih izvora.

- To se radi na kompjuterima. Zahvaljujući Zakonu o statistici, imamo pravo da koristimo evidencije, kao što su registar socijalnih osiguranika, centralni i administrativni registar stanovništva, poreska evidencija, kao i evidencija Nacionalne službe za zapošljavanje - naveo je Kovačević. 

On je istakao da te evidencije omogućavaju pravljenje statističkog populacionog registra i da se potom radi na upoređivanju - da li je osoba popisana ili nije.

Direktor RZS je zaključio da će ovaj popis stanovništva biti mnogo bolji od klasičnih, kao što je bio popis iz 2011. godine kada nije postojala mogućnost da se koriste digitalni registri.

Popis stanovništva u Srbiji održan je od 1. oktobra do 17. novembra, a prema podacima RZS, do kraja oktobra popisano je 6.300.000 stanovnika.

 


 

 

Ostavite komentar