Priče > Društvo

PROTEST PROSVETARA u 47 gradova, ali BEZ profesorke iz TRSTENIKA i njene škole

Znak solidarnosti sa nastavnicom iz Tehničke škole u Trsteniku, koju su maltretirali učenici

Izvor: K1info/telegraf.rs

01/12/2022 > 12:53

podeli vest:

PROTEST PROSVETARA u 47 gradova, ali BEZ profesorke iz TRSTENIKA i njene škole
Foto: ATA Images


Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS), obustavila je danas rad, a protestna okupljanja održavaju se u 47 gradova u Srbiji. 

Više stotina nastavnika okupilo se na Trgu Nikole Pašića u Beogradu gde je počeo protest za bolji položaj profesora u Srbiji. Okupljanja su i u drugim gradovima širom naše zemlje.


 

Povod za prekid rada prosvetara je nasilje koje se dogodilo u Tehničkoj školi u Trsteniku kada su učenici profesorki Mariji Stevanović izmakli stolicu, nakon čega je ona završila na podu. Taj snimak su, da sve bude gore, učenici poslali njenom sinu, koji je bio u učionici pored, nakon čega je u panici došao da pomogne majci. 

Foto: Pexels.com

 

Prosvetari zbog toga imaju jedan zahtev, a to je da im se dodeli status službenog lica.  Profesorka engleskog jezika u Tehničkoj školi Marija Stevanović rekla je za medije da ona, nažalost neće izaći na proteste, jer njena škola ne učstvuje. 

- Znam da su danas protesti, ali mene tamo nećete videti. Moja škola ima preko devedeset zaposlenih, koji su podeljeni u dva sindikata. Jedan sindikat želi proteste, drugi ne. Dobila sam informaciju da će neko doći iz Beograda da razgovaramo, ali da na proteste nećemo izaći. Ljuta sam i razočarana - rekla je Marija za Telegraf.rs

Međutim, njene kolege širom Srbije pokazuju čin podrške protiv nasilja u školama. Tako jedan ne jednom od transparenta piše "Odbranimo profesiju nastavnika", dok se na drugom navodi "ja sam samo profesor, proveravaju me roditelji, staratelji i pedagozi."

- Želimo da se nastavnici, ali i učenici međusobno, zaštite od nasilja u školama. Procedura je jako spora i treba da se promeni. Formirana je  radna grupa i mi sindikati ćemo maksimalno dati doprinos. Obespravljeni smo godinama, na margini, niko nas ne poštuje, od roditelja do učenika, a zna se šta je stub društva. Situacija može da se poboljša tako što će da se reše platni razredi, da se uredi sistem kažnjavanja, da nas ne opterećuju sa administracijom, birokratija nas ubija. Roditelji i deca imaju sva prava, a mi ništa - rekla je za Telegraf.rs Vladanka Katić iz Unije sindikata.

Podsetimo, nasilje u školama, na čelu sa slučajem u Trsteniku kada su đaci napali profesorku i izmakli joj stolicu, pokrenulo je lavinu, pa osim osude javnosti, stiže i otvorena podrška sindikatima da istraju u zahtevima.

Ministar prosvete Branko Ružić naveo je da vršnjačko nasilje nije u dramatičnom porastu kao i da ne može da se reši samo štrajkom.

- Obustavljanje rada i štrajk nije način da se problem reši. Vršnjačko nasilje je društveni problem, a ne problem jednog ministarstva i ono ne može da se reši štrajkom., već prevencijom. Ne sankcijama - rekao je Ružić. 

On je naveo i da je po statističkim podacima, 2019. godine zabeleženo 810 slučajeva vršnjačkog nasilja, 2020. kada je nastava bila onlajn oko 400, 2021. godine oko 700, a u ovoj 286 sluccajeva.

Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Jasna Janković rekla je za Tanjug da je prema podacima koje imaju, nastava potpuno obustavljena u Kruševcu, Čačku i Ivanjici.

 

 

Ostavite komentar