Priče > Društvo

Naša POBEDA ne bi bila moguća bez SAVEZNIKA: SRBIJA se posle rata UZDIGLA, OJAČALA i OŽIVELA

Obeležen je Dan primirja u Prvom svetskom ratu, ceremonija je uz parastos počela kod Spomen-kosturnice u Beogradu

Izvor: K1info/Tanjug

11/11/2022 > 13:54

podeli vest:

Naša POBEDA ne bi bila moguća bez SAVEZNIKA: SRBIJA se posle rata UZDIGLA, OJAČALA i OŽIVELA
Foto: Tanjug/Jadranka Ilić


Danas je obeležen Dan primirja u Prvom svetskom ratu, a državnu ceremoniju polaganja venaca predvodio je ministar za rad, zaposljavanje,boracka i socijalna pitanja Nikola Selaković, koji je i predsednik Odbora za negovanje tradicije oslobodilackih ratova Srbije.

Ceremonija je počela kod Spomen-kosturnice parastosom za nastradale koji je predvodio vladika Stefan, starešina Hrama Svetog Save, posle čega je odata pošta nastradalima u Prvom svetskom ratu uz najviše državne počasti.

Vence su položili predstavnici Ministarstva odbrane Srbije, zamenica gradonačelnika Beograda Vesna Vidović, šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre, ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan - Harčenko, ambasador Francuske Pjer Košar, ambasador Kipra Dimitrios Teofilaktu, predstavnici drugih ambasada u Srbiji i strani vojni izaslanici, boračka udruženja.

Zatim je održan minut ćutanja za nastradale i intonirana himna Bože pravde, a posle obraćanja ministar Selakovića, održan je kulturno - umetnički program.

Selaković je istakao da je Srbija svojom pobedom u ratovima, svrstavajući se u redove onih koji su se borili za slobodu i pravdu, stekla istorijski i moralni kapital, stekla pobednički duh, nekada na vojnom polju, a danas u ekonomiji, kulturi, sportu i drugim oblastima.

Kako kaže, danas se bori i da postane član evropske porodice gde je bila pre 104 godine, a opredeljena je da pobeđuje jer gubtnik nema pravo na samostalnost u odlučivanju.

- Zbog toga, bez obzira na veličinu tertorije i broj stanovnika, pobedom u Velikom ratu, srpski narod se svrstao u velike narode - kazao je Selaković i dodao da se od 2020., 15. septembar obeležava kao Dan srpskog jedinstva upravo u želji da se prenese pobednički duh i na nove generacije.

Srbija svoju budućnost vidi u zajednici sa drugim evropskim narodima, kazao je Selaković i dodao da je Srbija iz Velikog rata naučila da velike stvari i dela ne možete da ostvarujete kada ste sami.

- Naša pobeda bi bila nemoguća da nije bilo saveznika. Srbija se posle tog rata uzdigla, oživela, ojačala i postoji i danas. To je obesmislilo svaki od metaka koji je bio uperen u naše pretke, a činjenica da i danas postojimo, da napredujemo, jačamo ekonomiju, vojsku, prosvetu, duh, svedoči o tome da neprijatelj nije uspeo - kazao je.

Ministar navodi da danas na groblju Srbija stoji sa prijateljima iz diplomatskog kora, koji su pre 104 godine bili na različitim stranama, a danas svi na jednoj i navodi da je to ono što je najbolje što je naučeno iz tog rata.

Poručio je da je Srbija garant bezbednosti na Balkanu i da daje potvrdu miru i dobrim odnosima ističući da je Srboiji to temelj za unapređenje međunarodme saradnje.

- Sećajući se vremena rata, moleći se da se nikada više ne ponovi, trudimo se da buduće generacije usmerimo na pobede na svim poljima - kazao je Selaković.

Selaković ističe da danas ponosno stoje pripadnici srpskog naroda, za koji kaže da je najstradalniji narod u Velikom ratu kada se pogleda koliko smo stanovnika imali pre početka, a koliko smo izgubili.

Polaganjem venaca na Spomen-kosturnicu i ruskim vojnicima stradalim u Prvom svetskom ratu, i ambasada Ruske Federacije u Beogradu obeležila je danas Dan primirja u Velikom ratu.

 

 

 

 

Ostavite komentar