Priče > Društvo

Švajcarska formula za SRPSKE PENZIONERE - penzije će biti dodatno zaštićene

Ekonomija i plate nam rastu brže od očekivanja i zato imamo veće prihode, kaže ministar finansija Siniša Mali

Izvor: K1info/Tanjug

10/11/2022 > 19:49

podeli vest:

Švajcarska formula za SRPSKE PENZIONERE - penzije će biti dodatno zaštićene
Foto: Pixabay.com


Ministar finansija Siniša Mali najavio je da će od 1. januara biti primenjivana švajcarska formula plus za usklađivanje penzija, prema kojoj će penzije biti dodatno zaštićene.

- Ukoliko padnu na ispod 10 odsto BDP, mi ćemo ih usklađivati samo sa prosečnim platama, ako su između 10 i 10,5 odsto implementiraćemo švajcarsku formulu, a ako su između 10,5 i 11 odsto, biće indeksirane sa stopom inflacije - objasnio je Mali u Skupštini Srbije, gde je raspravljano i o Predlogu zakona o dopuni Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

On je zjavio i da se intenzivno radi na pripremi budžeta za sledeću godinu i da će na sednici Vlade Srbije verovatno biti do kraja iduće nedelje, a da će se u Skupštini Srbije naći početkom decembra.

- I za predstojeći praznični vikend bićemo vredni i raditi na pripremi budžeta, a uz predlog budžeta u Skupštini će biti jos nekoliko pratećih zakona - rekao je Mali.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

 

Dodao je da će se menjati više zakona iz oblasti poreza i da će biti, kako je rekao, dosta ratifikacija za lepe i važne infrastrukturne projekte.

Govoreći o rebalansu ovogodišnjeg budžeta. rekao je da on nikako nije inflatorni kao što je dosta opozicionih poslanika tvrdilo u raspravi u Skupštini ovih dana, već da je višak prihoda ostvaren povećanim porezima, privrednim rastom, većom zaposlenošću.

- Ekonomija i plate nam rastu brže od očekivanja i zato imamo veće prihode. Za razliku od nas, naši prethodnici su uvek imali veće rashode od planiranih i zato su radili rebalans da bi taj problem rešili - istakao je ministar Mali.

Naglasio je da će deo novca bitii iskorišćen za nabavku energenata kako bi privreda i građani, u situaciji kada je u svetu neizvesno snabdevanje energentima a njihova cena raste, imali dovoljno i struje i gasa.

Prema njegovim rečima, novac će osim za energente biti potrošen i na pomoć mladima, povišicu penzija, kapitalne investicije.

- Neće se stati sa kapitalnim investricijama za koje je opredeljeno 7,2 odsto BDP-a, što je najveći procenat do sada. Poređenja radi 2010. i 2011. i 2012. godine je udeo kapitalnih investicija bio 3,1 ili 3,2 ili 3,0 odsto, a danas je 7,2 odsto - rekao je Mali za Tanjug.

Naveo je da se gradi i da će se graditi kanalizaciona mreža širom Srbije, fabrike za prečišćavanje otpadnih voda te putevi, bolnice i slično.

Mali je istakao i da će se raditi na zaštiti životnog standarda građana povećanjem plata i penzija koje će ukupno biti povećane iznad inflacije.

 

 

 

 

Ostavite komentar