Priče > Društvo

Šta se desilo DECI koja su se OTROVALA na Zlatiboru?

Tri sata posle jela kada se jave simptomi, to liči na stafilokoku, kaže pedijatar doktor Saša Milićević

Izvor: K1info

08/11/2022 > 11:11

podeli vest:

Šta se desilo DECI koja su se OTROVALA na Zlatiboru?
Foto: ministarstvo prosvete


Osnovci iz Borče koji su se otrovali na ekskurziji na Zlatiboru nalaze se u dobrom stanju. Njih troje je zadržano na lečenju u Institutu za majku i dete, a mediji prenose da su se otrovali piletinom.

Koji su simptomi trovanja? Kako prepoznati pokvareno meso? Treba li pooštriti kontrole u ugostiteljskim objektima u kojima borave deca? O tome je u „Uranku“ na televiziji K1 govorio pedijatar dr Saša Milićević. Kako je kazao, na osnovu simptoma koji se navode u medijima, liče mu na stafilokokno trovanje.

- Videćemo naravno kada budu gotove analize, ali s obzirom na to da su se simptomi brzo pojavili, rekao bih da je stafilokoka. Koliko sam razumeo, oni su jeli, ušli u autobus i krenuli za Beograd, i tada su počeli da se javljaju simptomi. Stafilokoka je bakterija koja se nalazi na koži i sluznici nosa, i ima u sebi toksin, koji može da izazove burnu reakciju u smislu povraćanja, temperature koja ne mora da bude visoka, dijareje, lošeg opšteg stanja. To je upravo ovo što smo mogli da pročitamo u medijima da se dogodilo deci na Zlatiboru - rekao je dr Milićević danas u „Uranku“.

Foto: screenshot

 

Gde nam jedu deca na ekskurzijama?

- Pretpostavljam da to određuju odgovarajuće organizacije koje se time bave, između ostalog i Zavod za javno zdravlje. Koliko sam video, ovde su deca i ranije dolazila. Ti simptomi podsećaju na simptome gripa. Da ne nagađamo, liči na stomačni grip koji sada vlada. Ali, deca koja su ručala su imala simptome i verovatno je to bilo trovanje. Malo je verovatno da virus uhvati u isto vreme toliko dece - rekao je pedijatar, smatrajući da restorani u kojima se deca hrane na ekskurzijama sigurno dobijaju licence.

Bombone sa opijatima u Novom Pazaru?!

Doktor Saša Milićević je govorio i povodom straha roditelja da su u Novom Pazaru deci počele da se prodaju bombone sa opijatima.

- Nikotinske žvake su neprijatnog ukusa i ne znam šta će to deci. Možda ih žvaću iz radoznalosti. Bilo bi jako opasno ako su u žvakama i bombonama neki opijati, kao što se govori u Novom Pazaru. Ako je samo nikotin, to neće ostaviti ozbiljne posledice po dečje zdravlje, ali ne znam šta im je tu zanimljivo. Da ne bi pušili, đaci uzmu žvake ili one elektronske cigarete s ukusima, pa ih roditelji dovode, jer dođe do oštećenja sluznice - rekao je on.

Što se piletine tiče, dr Milićević savetuje da bi trebalo da malo više mirišemo hranu, pre nego što počnemo da je jedemo.

- Svi računamo da je sve uvek čisto i ispravno, ali svi smo bili u situaciji da smo mnogo gladni i onda u fast food-u uzmemo hranu i ne operemo ruke, jer želimo brzo da jedemo. U većini slučajeva smo sami krivi. U vrtićima kada se to dogodi, pitanje je da li su mališani oprali ruke, možda su nešto doneli od kuće - rekao je on.

- Ove situacije su karakterističnije leti. Kada govorimo o piletini, postoji još jedna bakterija, Campylobacter se zove, i za nju treba vremena da se ispolje simptomi, duži je inkubacioni period. Tri sata posle jela kada se jave simptomi, to mi liči na stafilokoku - rekao je pedijatar u „Uranku“.

- Nekada postoje ranice na rukama, pa se s ruku prenese. Može biti i da je u pitanju hrana, možda je došla zaražena, možda je u distribuciji hrane bio problem. I sama hrana se testira, uradiće se analiza stolice svih mališana da se vidi ima li u stolici nečega. Najvažnije je da su svi dobro, jer je reakcija bila eksplozivna pa su se svi uplašili. Jednom mališanu je curila krv iz nosa, i to je baš retko, ali najverovatnije se dogodilo zbog napora od povraćanja pa je došlo do krvarenja iz kapilara - rekao je on.

Foto: Pixabay.com

 

U zavisnosti od toga o kojoj bakteriji je reč zavisi i sama terapija.

- Ako je salmonela, nije potrebna terapija, jer ona najčešće sama prođe ako su simptomi blaži, naravno. Ako je šigela ili neka druga bakterija koja može da dovede do dehidratacije, onda je najvažnije nadoknaditi tečnost i elektrolite koji se gube povraćanjem ili prolivom - rekao je on.

- Što je dete manje, veći je procenat vode koji se gubi, pa je to najvažnije. Značajni su i probiotici. Antibiotik se daje samo ako je dete u teškom stanju, i kada je na osnovu analiza krvi ili stolice terapija antibioticima preporučena. Ali, antibiotici se uglavnom ne daju, jer ove tegobe spontano prođu. Bakterije mogu da prodru u krv i da dođe do sepse, i to su najteži oblici - rekao je ovog jutra na televiziji K1 dr Saša Milićević.

Kada je ishrana u pitanju, pet do sedam dana posle trovanja ili stomačnog virusa potrebno je prilagoditi je.

- Deca nemaju apetit dok im je loše i priroda je to tako napravila da se poštedi sluznica organa za varenje. Tada nemamo apetit, ali kada tegobe prođu, dobijemo ga i važno je da na meniju bude blaža hrana. Pirinač, pečeni hleb, banane su dobre. Kuvana hrana, ali ne u velikim količinama. Potrebno je vreme da se sluznica oporavi i trovanje je zapravo upala sluznice organa za varenje - rekao je on.

Foto: Unsplash.com

 

- Kao kada neko ima upalu pluća, ne bi trebalo da se bavi se sportom odmah posle završetka bolesti. Potrebno je rasteretiti želudac i creva. Najbolje je jesti kuvanu hranu, jer tako olakšavamo varenje. Najbolje prođu oni koji dobiju običan stomačni virus, imaju dijareju ili povraćaju, može biti i mučnine i malaksalosti i to obično samo prođe, a bakterije su malo upornije. Najgore je kada se ne zna o čemu je reč. Želudačna kiselina uništava najrazličitije klice, ali ne može sve. Termički dobro obrađena hrana uništava sve bakterije. Pokazaće analize, videćemo da li se stafilokoka negde zavukla. Možda su se deca i ranije inficirala pa se tog dana sve manifestovalo - rekao je dr Milićević u „Uranku“.

 

Ostavite komentar