Priče > Društvo

Za držanje KISELOG KUPUSA u stambenoj zgradi, pored ODSUSTVA OSNOVNE KOMŠIJSKE PRISTOJNOSTI, treba i - ODOBRENJE

Nije miris zimnice jedini problem, kažu upravnici

Izvor: K1info/rts.rs

02/11/2022 > 20:56

podeli vest:

Za držanje KISELOG KUPUSA u stambenoj zgradi, pored ODSUSTVA OSNOVNE KOMŠIJSKE PRISTOJNOSTI, treba i - ODOBRENJE
Foto: Pixabay.com


I miris kiselog kupusa može da bude prepreka za dobre komšijske odnose.

Ovo najbolje pokazuju komentari na društvenim mrežama na kojima se stanari žale da im se u zgradi širi miris od ove zimnice, a mnogi ne znaju da postoje i propisi koji jasno određuju da li se u podrumima stambenih objekata može čuvati hrana, jačeg mirisa.

Naime, Zakonom o stanovanju i stambenim zgradama, ukoliko stanar u zajedničkim prostorijama drži bure sa kiselim kupusom, mora imati odobrenje skupštine stanara.

- U zajedničkim prostorijama mi možemo da reagujemo, ne samo za kupus, možemo da naredimo rešenjem da se to ukloni ukoliko nemaju odluku stambene za jednice da može to da se drži - objasnila je Danijela Đokić, rukovodilac komunalnog odeljenja i komunalne inspekcije Stari grad.

 

 

Na neprijatne mirise od kiselog kupusa stanari se retko žale, kažu upravnici zgrada, ali nisu mirisi jedini problem.

- Na proleće kada su više temperature i ako nije potrošena kompletna zimnica prilikom otvaranja tih kaca ili tih burića oseća se taj neprijatni miris i pojedini stanari taj sadržaj ostatka kupusa sipaju u kanalizaciju, da li zajedničku ili WC šolju, tada dolazi do zagušenja tih vertikala kanalizacije i tada imamo problem - poručuje Ljubiša Banovački, profesionalni upravnik.

Ono što je moguće rešenje, jeste da podelite sa komšilukom ponekad zimnicu, možda će onda i miris kiselog kupusa podneti lakše.

 

 

 

Ostavite komentar