Priče > Društvo

Danas je PETKOVDAN: Pročitajte ispovest žene iz Obrenovca kojoj je sveta MATI PARASKEVA spasila život

Život posvećen Bogu, proveden u molitvi i postu i čuda o kojima svedoče mnogi vernici, načinili su Svetu Petku najpoštovanijom svetiteljkom

Autor: K1info/Anica Ninković

27/10/2022 > 07:14

podeli vest:

Danas je PETKOVDAN: Pročitajte ispovest žene iz Obrenovca kojoj je sveta MATI PARASKEVA spasila život
Foto: wikipedia.org


Pravoslavni hrišćani i Srpska pravoslavna crkva danas, 27. oktobra praznuju dan Prepodobne mati Paraskeve - Svete Petke, zaštitnice žena i dece, svetiteljke koja je celog života pomagala bolesne i siromašne ljude. Po brojnosti svečara u Srbiji Sveta Petka je na šestom mestu, a brojni hramovi posvećeni su upravo njoj.

Ona je jedna od najpoštovanijih pravoslavnih svetiteljki, a brojna čuda svedoče o isceljenjima i pomoći koju Sveta Petka pruža onima koji veruju i mole joj se.

Rođena je u Epivatu u blizini Carigrada u 11. veku. Njeni roditelji su bili jako bogati i pobožni, te je posle njihove smrti napustila dom i okrenula se podvižničkom životu. Najpre je otisla u Carigrad, da bi potom sa blagoslovom živela u jordanskoj pustinji u strogom postu i molitvi. Pred starost joj se javio Božiji anđeo i rekao joj da se vrati u rodni Epivat, što je ona i učinila. Dve godine kasnije se upokojila.

Mošti Svete Petke bile su smeštene u Carigradu, pa prenete u Trnovo u Bugarskoj, odakle su vraćene ponovo u Carigrad, a zatim u Beograd, da bi konačno bile položene u rumunskom gradu Jašu gde se i danas nalaze.

Žena iz okoline Obrenovca (ime poznato redakciji, a videćete zbog ćega nije želela da ga javno otkrije) za portal K1info.rs isptičala je svoju priču o tome kako joj je Sveta Petka spasila život. Krajem devedesetih godina počela je da oseća bolove u donjem delu kičme. Nije pridavala značaja tome, kako kaže, puno je radila, a na poslu je znala da stoji čak i 10 sati bez prestanka.

- Jedne noći  Sveta Petka mi je došla u san. Stajala mi je pored glave, sa desne strane i rekla mi da treba da idem u crkvu da zapalim sveću za zdravlje, mužu, deci i meni. Samo što ja nikad to nisam odradila. Nisam tome pridavala značaj - kaže naša sagovornica.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by svetapetka (@sveta.petka)

 

Ona dodaje da je nju kičma i dalje mnogo bolela, prolazili su meseci, a ona nije htela kod lekara, mislila je da to nije ništa i da će proći.

- Onda mi se ona drugi put javila u snu i rekla mi: ja sam bila jednom kod tebe, al ti me nisi poslušala. Ali ovog puta moraš to da uradiš, zato što je to za tvoje zdravlje. Rekla mi je da obavezno odem u crkvu Svetu Petku. Tada sam joj  odgovorila da ja ni ne znam gde se nalazi ta crkva, na šta mi je ona rekla: ne brini, naći ćes je, ali da obavezno odeš sebi da zapališ sveću - kaže ona za portal K1info.rs.

Kada se probudila, naša sagovornica je bila iznenađena, sve je ispričala mužu i na njegov nagovor posle nekoliko dana otišli su na Kalemegdan. Poneli su vino i ulje i potražili sveštenika da mu sve ispričaju.

Kada je sveštenik to čuo uveo je našu sagovornicu u crkvu, rekao da klekne pored ikone i prekrio je plahtom. Očitao joj je molitvu za zdravlje i dao joj blagoslov, a pošto nije ispoštovala reči svetiteljke kada joj se javila prvi put, da upali sveću deci i mužu, i njima je dao blagoslov preko nje.

Razmišljala je o tome zašto joj se Sveta Petka javila dva puta, pa je rešila da ode kod lekara i proveri svoje zdravstveno stanje. Doktorima je rekla da jedino što je muči su bolovi u kičmi.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by svetapetka (@sveta.petka)

 

Oni su je odmah uputili kod ginekologa koji joj je rekao da je ili trudna ili nešto raste u njoj. Tada je već bila žena u godinama, pa trudnoća nikako nije mogla biti u pitanju, krenula je na dalje analize da bi se ispostavilo da ima zloćudni tumor materice i jajnika.

Bio je to šok i iznenađenje za nju i njene ukućane. Nikad ne bi ni saznala voju tešku dijagnozu da je na to nije upozorila Sveta Petka. Hospitalizovana je, operisana, a na sreću sve je prošlo u najboljem redu. Danas je 67-godišnja penzionerka i večno je zahvalna velikoj svetiteljki što joj je spasila život. 

 

 

 

Ostavite komentar