Priče > Društvo

Dušan Cvetković-Čika Duca, autor LEGENDARNE PESME "Niška Banja, topla voda", DOBIO SPOMENIK

Otkrivanju statue Dušana Cvetkovića u naselju Niška Banja prisustvovale su mnoge zvanice, kao i njegove praunuka i čukununuka

Izvor: K1info/Tanjug

25/10/2022 > 16:45

podeli vest:

Dušan Cvetković-Čika Duca, autor LEGENDARNE PESME "Niška Banja, topla voda", DOBIO SPOMENIK
Foto: Nikola Đukić/Južne vesti


Niški glumac, dramski pisac, vajar, operski pevač i kompozitor Dušan Cvetković, Čika Duca, poznat i kao autor legendarne pesme "Niška Banja, topla voda", posle 44 godine od smrti dobio je spomenik u rodnom mestu Nišu.

Otkrivanju statue Cvetkovića u naselju Niška Banja prisustvovale su mnoge zvanice, kao i njegove praunuka i čukununuka, preneo je portal Južne vesti (https://www.juznevesti.com/Kultura/Autor-pesme-Niska-Banja-topla-voda-konacno-dobio-spomenik-u-svojoj-Niskoj-Banji.sr.html).

Foto: Nikola Đukić/Južne vesti

Spomenik Dušanu Cvetkoviću u Niškoj Banji

Svaka pesma ili dramski tekst koji je Cvetković napisao imala je svoju autentičnu priču, što nije zaobišlo ni njegove najpopularnije pesme.

Pesma "Niška Banja, topla voda" nastala je kao raport o gradnji gradskog kupatila - kažu da je od originalne čika Ducine pesme ista ostala samo prva od sedam strofa, dok su muzika i takt nepromenjeni.

- Vremenom su promenili reči - rekla je Čika Ducina praunuka Maja Cvetković Marinković.

Foto: Nikola Đukić/Južne vesti

Potomci Čika Duce na otkrivanju spomenika

Ona je navela da postoji još jedna zaminljivost u vezi sa njegovom pesmom "Udavija se", za koju se priča da je nastala iz osvete.

- Deda Duci se sviđala Stanika, što je saznao izvesni Aleksa i potukli su se, a deda da bi se osvetio napisao je tu pesmu.

Prilikom otvaranja, Miljana Ðorđević iz Istorijskog arhiva Niša rekla je da se sve što su godinama sakupljali kako bi se sačuvalo sećanje na lik i delo Čika Duce, pretvorilo u sveobuhvatnu izložbu, koja je donedavno mogla da se pogleda u Istorijskom arhivu, a očekuje se da bude preseljena u Nišku Banju.

Foto: Nikola Đukić/Južne vesti

Spomenik Dušanu Cvetkoviću u Niškoj Banji

Dušan Cvetković živeo je od 1892. do 1978. uglavnom u Nišu, a bio je i upravnik Narodnog pozorišta u rodnom mestu.

Ovaj spomenik nije prvi ovakvog tipa u Niškoj Banji, jer ga je pre njega dobio i njegov kolega Ljubiša Samardžić, takođe rođen u toj niškoj gradskoj opštini.

 

 

 

Ostavite komentar