Priče > Društvo

Miholjsko leto NEĆE DA ODE: Toplo i u novembru, ali zato će ZIMA SVE DA NAM VRATI - S KAMATOM

U prvoj sedmici novembra maksimalne vrednosti biće do 19 stepeni, što je temperatura iznad proseka

Izvor: K1info

24/10/2022 > 16:55

podeli vest:

Miholjsko leto NEĆE DA ODE: Toplo i u novembru, ali zato će ZIMA SVE DA NAM VRATI - S KAMATOM
Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić


U Srbiji će barem do 31. oktobra biti lepo i sunčano vreme, rekao je meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) Nedeljko Todorović.

I prva nedelja oktobra biće neobično topla za ovo doba godine, sa maksimalnim merenjima do 19 stepeni, a, kako prognozira Todorović, nekih većih promena vremena neće biti u naredne dve nedelje.

Međutim, ono što će posebno obradovati najmlađe je da, kada zima konačno počne, padaće više snega nego što je to bio slučaj ranijih godina.

Todorović je u emisiji "Kec na jedanaest" na K1 televiziji istakao da se Miholjsko leto produžava, kao i da će današnji dan biti najtopliji u ovom mesecu.

- Kako koje godine, ali ovakve vremenske prilike su tipične za oktobar. Od kraja septembra, pa čak i do početka novembra, vreme bude toplo i lepo, mada je ovakva situacija karakteristična za prvu polovinu oktobra meseca. Ovakvo vreme nastaviće se i nadalje sudeći prema strujanjima iznad evropskog kontinenta. Do 31. oktobra sigurno ćemo imati ovako lepo vreme - rekao je on.

Foto: K1info

 

Todorović je dodao da će od sutra temperature biti niže.

- Maksimalna temperatura je uglavnom tokom meseca bila od 20 do 24 stepena. U prvoj sedmici novembra nastupiće manji pad temperature pa će maksimalne vrednosti biti od 15 do 19 stepeni, što je još uvek iznad proseka i biće vrlo malo oblaka. Imaćemo više sunca i suvo vreme. Više oblačnosti moguće je da bude sutra, tačnije u noći između utorka i srede. U košavskom području biće vetrovito - prognozirao je meteorolog.

On je napomenuo da suštinskih promena vremena neće biti u narednih petnaest dana. 

Prognoza na dugi rok je nezahvalna, napomenuo je Todorović, jer je praksa pokazala da se očekivanja ne ostvaruju. 

- Mediji vole katastrofične i dramatične naslove. Ne mogu da kažem kakva će biti predstojeća zima, ali najverovatnije je da ćemo imati prosečnu zimu. U dva do tri navrata biće hladnoće sa snežnim danima u trajanju od sedam do deset dana. Između toga opet će biti toplo, i ne vidim suštinsku razliku u odnosu na prethodne zime, mada su prethodne tri do četiri bile sa nešto manje snega. Može biti nešto više snega ove zime, ali i to je u nivou proseka - rekao je Nedeljko Todorović. 

 

 

 

 

Ostavite komentar