Priče > Društvo

Da li će ekonomska KRIZA UKINUTI Evroviziju? Do sada ODUSTALO čak 9 zemalja

Učešću predstavnika Srbije na Pesmi Evrovizije 2023. godine se ne dovodi u pitanje, tvrdi Slobodan Todorović

Izvor: K1info

18/10/2022 > 19:28

podeli vest:

Da li će ekonomska KRIZA UKINUTI Evroviziju? Do sada ODUSTALO čak 9 zemalja
Foto: Youtube PrintScreen


Zbog ekonomske krize od nastupa na Pesmi Evrovizije koja je zakazana za sledeću godinu odustalo je već devet zemalja.

Srbija će, kako je saopštila nacionalna televizija, imati svog predstavnika. Međutim, postavlja se pitanje da li će svetska kriza uticati na otkazivanje Eurosonga.

O tome je u emisiji „Mi danas“ pričao na K1 televiziji Slobodan Todorović, glavni i odgovorni urednik portala „Evrovizija“.

- U toku je sezona prijava na takmičenje i poslednjih dana pojedini nacionalni emiteri odustaju od takmičenja naredne godine. Međutim, mi zvaničnu listu zemalja još uvek nemamo. Čekamo da krajem ovog meseca Evropska radiodifuzna unija izađe sa listom prijavljenih zemalja, ali moram da dodam da se često dešava da se zemlje koje najave da neće učestvovati, na kraju nađu na listi učesnika - kaže on.

Na pitanje da li je učešće na Eurosongu zaista toliko skupo, pa predstavlja ekonomski teret za nacionalne servise, Todorović je odgovorio za K1 televiziju:

- To pitanje je vrlo kompleksno, jer Evrovizija definitivno jeste jedan jako skup projekat. Ali, da nacionalni servisi nemaju interesa, oni se u tome definitivno nikada ne bi ni takmičili. Kada se dogodi da određena država odustane, najčešće je razlog za to nekakva ideja, motiv ili zasićenje, a ne finansijski momenat - napominje on.

Foto: K1info

 

Benefiti učešća na Eurosongu su razni, tvrdi Todorović i nacionalni emiteri imaju velike koristi, ne samo kada govorimo o televizijskoj produkciji.

- Pre svega, mislim da nacionalni emiteri imaju velike koristi u smislu tehnike, tehnologije, generalnog praćenja svetske produkcije, jer je Evrovizija pre svega jedna velika televizijska produkcija. Tu su i drugi finansijski benefiti – zbog oglašivača, sponzora, visoke gledanosti, pa i besplatnog PR-a i turističke promocije države, ne samo one koja organizuje takmičenje, već i zemalja koje učestvuju. Sve delegacije se tokom 15 ili 20 dana maksimalno trude da, osim svoje pesme i izvođača, promovišu i sve ono što donesu iz svoje zemlje - tvrdi Todorović za K1 televiziju.

Ipak, obaveza učešća na Evroviziji ne postoji, dok pravila za odustajanje od takmičenja poslednjih godina nisu toliko rigorozna.

- Poslednjih godina je Evropska radiodifuzna unija prilično fleksibilna. Nekada je to bilo strožije, jer su na neki način postojala dva roka za prijavu – prvi, preliminarni rok koji je bio u septembru i oktobru, i drugi, zvanični rok u decembru. Nakon tog konačnog roka, nacionalni emiteri su, naravno, mogli da se povuku sa takmičenja, ali uz određene finansijske penale, osim u slučaju ratnih sukoba, kao što se to desilo sa Jermenijom i Azerbejdžanom pre nekoliko godina - ističe on u emisiji „Mi danas“ i dodaje:

- Poslednjih godina se to zaista ne manifestuje, jer EBU nije toliko rigorozan. Nekada je čak postojalo i pravilo da, ako ne prenosite takmičenje jedne, nemate pravo da učestvujete naredne godine. Sada je sve to mnogo mekše.

Iako je takmičenje u vezi sa nacionalnim emiterima, odnosno javnim servisima, pojedini ustupci u pravima za prenos ipak postoje.

- Postoje različiti ugovori, dogovori i pregovori nacionalnih emitera sa eksternim produkcijama, komercijalnim televizijama kojima se pod određenim uslovima dozvoljava pravo prenosa. Ali, pravo prenosa i sva autorska prava apsolutno snose nacionalni emiteri, kao članice EBU-a. Vi kao članica nemate obavezu da pošaljete nekoga na takmičenje. Postoje članice koje se ne takmiče na Pesmi Evrovizije, poput na primer Slovačke ili Mađarske poslednjih nekoliko godina. Čak su neke zemlje Severne Afrike, poput Maroka, Tunisa, Libije, Alžira, Egipta, članice EBU, ali se ne takmiče – zaključio je Todorović za K1 televiziju.

Kada je reč o učešću predstavnika Srbije na Pesmi Evrovizije 2023. godine, ono se, tvrdi on, ne dovodi u pitanje!

S tim u vezi, očekuje se da krajem februara ili početkom marta naš nacionalni servis krene u potragu za novim predstavnikom Srbije na Pesmi Evrovizije.

 

 

 

Ostavite komentar