Priče > Društvo

Nije Dunav KANTA ZA ĐUBRE! ili ipak JESTE? Pun kamion ŠUTA i SMEĆA istovaren u reku, nadležni se PRAVE BLESAVI

Domaći stručnjaci ističu da su ovakve stvari nedopustive, jer ne samo da zagađaju životnu sredinu, već mogu da adovedu i do poplava

Autor: Katarina Milanović

15/10/2022 > 08:51

podeli vest:

Nije Dunav KANTA ZA ĐUBRE! ili ipak JESTE?  Pun kamion ŠUTA i SMEĆA istovaren u reku, nadležni se PRAVE BLESAVI
Foto: Twitter screenshot


Kamion pun šuta i đubreta vozač je, očigledno misleći da ga niko ne gleda, bez pardona istovario u Dunav!

Međutim, neko je to zapazio, snimio i okačio na društvene mreže, a video je odmah postao viralan.

Domaći stručnjaci ističu da su ovakve stvari nedopustive, jer ne samo da zagađaju životnu sredinu, već mogu dovesti i do mnogo ozbiljnijih problema poput poplava.

 

Na društvenoj mreži Twitter pojavio se snimak na kome se jasno vidi kamion pun šuta i đubreta koji je vozač istovario u reku Dunav. 

U objavi koja je postavljena na Twitteru kažu da je snimak nastao negde između Starih i Novih Banovaca, naselja koja se nalaze u opštini Stara Pazova.

Autor tvita ovaj incident je okarakterisao kao "zločin na Dunavu".

Ispod video snimka nizali su se komentari nezadovoljnih tviteraša.

" Koja je kazna? I zna li se ko je? Suzavanjem korita reke, ovaj debil izaziva plavljenje nizvodno kada reka nadođe", "Ovo je i međunarodni zločin jer je Dunav međunarodna reka", "Sudeći po količini šuta, ovo nije prvi kamion, ovde se već istovaralo. Srećom, imamo jedinicu za borbu protiv ekološkog kriminala u MUP-u", "Nije Dunav kanta za đubre", "Užas! Potrebne su drakonske novčane kazne..drugi put da se zamisli hoće li ovako ponovo...Samo što,izgleda,ne postoji niko ko bi to sproveo u delo.." - samo su neki od komentara ogorčenih ljudi.

Ekipa portala k1info.rs stupila je u kontakt sa Opštinom Stara Pazova, ali su nam rekli da nisu oni nadležni za to i uputili nas na Javno preduzeće Vojvodina vode.

Na pitanje da li se i na koji način kontrolišu ovakve stvari, u JVP Vode Vojvodine kažu:

- U nadležnosti JVP "Vode Vojvodine" je da, u skladu sa Operativnim planom za odbranu od poplava, prati situaciju na nasipu i kontroliše nasip u slučaju pojave visokih vodostaja. Na lokaciji prikazanoj na snimku nema nasipa, već se radi o prirodno visokoj obali, te se u slučaju potrebe, prati situacija na terenu - kažu i dodaju:

Takođe, u skladu sa godišnjim ugovorima o redovnom održavanju vodnih objekata, u ime JVP „Vode Vojvodine“ taj posao obavljaju i nadležna teritorijalna vodoprivredno preduzeće. Međutim, na potezu između Starih i Novih Banovaca nema nijednog vodnog objekta, te je ponašanje zabeleženo na snimku moglo da se desi bez saznanja JVP „Vode Vojvodine“.

Oni ističu da svaka osoba koja vidi ovakvo ponašanje može da reaguje i da prijavi Vodnoj inspekciji, Inspekciji za zaštitu životne sredine ili Komunalnoj inspekciji, s obzirom da je u pitanju otpad. 

- JVP „Vode Vojvodine“ se zalaže za zaštitu vodotokova od zagađenja i kategorički je protiv izbacivanja otpada u reke i kanale - napominju oni.

Profesor na Katedri za hemijsku tehnologiju i zaštitu životne sredine dr Božo Dalmacija kaže da ovakvi incidenti veoma štete prirodi.

- To nikako ne bi smelo da se događa! Po Zakonu o vodama ovakve tvari su strogo zabranjene i svako ko to radi treba da bude kažnjen. Najveći je problem što je u pitanju velika količina smeća i šuta, pa kada padne kiša i napravi se bujica to može biti veliki problem. Zbog tog šuta podigne se vodostaj reke i lako može doći do poplave u kritičnim predelima - kaže on.

Dalmacija dodaje da ove situacije nisu retke.

- Nažalost, u Srbiji mnogo ljudi baca u reke sve i svašta. Ne može država ni da stigne da ih kazni sve koliko je to česta pojava. To kontrolišu inspektori za zaštitu životne sredine koji pišu prekršajne naloge, a zatim Sud kažnjava odgovorne. Ali, kazne su jako male - napominje on.

 

 

 

 

 

Ostavite komentar