Priče > Društvo

Uzaludno pitanje CENTRU ZA SOCIJALNI RAD: Da li je TRAGEDIJA U VRŠCU mogla da bude izbegnuta?

Advokat Nenad Cvjetićanin: Smatram da bi Ministar nadležan za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja morao da reaguje

Izvor: K1info

05/10/2022 > 17:35

podeli vest:

Uzaludno pitanje CENTRU ZA SOCIJALNI RAD: Da li je TRAGEDIJA U VRŠCU mogla da bude izbegnuta?
Foto: Pexels.com


Posle vesti o jezivoj tragediji koja je utorak zadesila Vršac, kada je Marko B. (35) zadavio svoju dvogodišnju ćerku, a zatim se obesio, mediji su došli do saznanja da je on bio prijavljivan za nasilje u porodici, a pre samo sedam dana i osuđen.

Činjenica da je ovom čoveku bilo omogućeno viđanje s ćerkom nasamo, i pored osuđujuće presude za nasilje, nametnula je pitanje da li je došlo do niza sistemskih propusta, a u žiži javnosti ponovo se posatvilo pitanje koja je uloga Centra za socijalni rad (CZSR), koji se nije ni oglasio o zločinu.

Rođaka, koja je zamolila da ostane anonimna iznela je za medije kroz kakav je pakao prolazila majka devojčice sa Markom B. koji je nakon što je, kako kaže, dobio starateljstvo nad detetom ubio svoje dete.

Muž ju je tukao. Bio je bolesnik, lečio se. Suzana je imala probleme sa njim. Kada se vrati sa posla, ona je morala da stavi pelenu, kako on kaže, inače bi usledio šamar. Ona ga je trpela, međutim, kada joj je stavio nož pod grlo, prekipelo joj je i otišla je. On je bio fakultetski obrazovan, doktor master. Radio je u opštini - ispričala je rođaka.

Ona je dodala da je Marko nakon što je dobio starateljstvo nad detetom branio rođacima da viđaju dete.

- Devojčica se zvala Petra. Bila je preslatka, viđala sam je sa Suzanom jednom nedeljno kod mene. Međutim, Marko zbog korone nije davao rođacima stalno da viđaju dete - ispričala je ona novinarima. 

Zašto ćuti Centar za socijalni rad?

Posle velike tragedije gotovo sve redakcije pokušale su da stupe u kontakt sa Centrom za socijalni rad Vršac, kako bi potvrdile navode iz medija i da bi javnost čula informacije sa kojima oni raspolažu. Međutim, oni su svaku komunikaciju izbegli. 

- Nikakve izjave ne dajemo, istraga je u toku. Kada bude završena oglasiće se nadležni organi - jedino je što su juče rekli u Centru.

Poznati beogradski advokat Nenad Cvjetićanin za K1 info objasnio je da su se u javnosti pojavile različite informacije da je otac koji je ubio svoje dete, a kasnije sebi oduzeo, bio u postupku razvoda, da je imao prijavu za nasilje u porodici koju je podnela njegova supruga, te da je imao čak i zabranu prilaska, a da je centar za socijalni rad njemu dozvolio viđanje deteta.

- Kako su sve ove informacije neproverene, ukazujem da otac ima pravo da viđa dete ukoliko mu nije određena zabrana prilaska ili nije lišen roditeljskog prava. Tokom postupka razvoda, Centar za socijalni rad obavezno obavlja razgovor sa oba roditelja koja se razvode i daje svoje mišljenje o načinu vršenja roditeljskog prava. Potrebno je dakle, izvršiti proveru ili nadzor da li je u ovoj fazi došlo do nekog propusta Centra, pri obavljanju razgovora i davanju mišljenja - rekao je advokat. 

On je dodao da je potpuno drugo pitanje da li mu bilo potrebno odrediti neku od meru za sprečavanje nasilja u porodici, jer da je to učinjeno, možda do tragedije ne bi ni došlo.

- U situaciji u kojoj je nejasno kako je došlo do propusta koji je rezultirao tragedijom, smatram da bi Ministar nadležan za rad, zapošljavanje, boračka I socijalna pitanja morao naložiti da se izvrši vanredni nadzor nad radom Centra za socijalni rad u Vršcu, a ukoliko se utvrde propusti, odgovorne svakako treba sankcionisati - ocenio je Cvjetićanin. 

 

 

 

Ostavite komentar