Priče > Društvo

MATURANTI, imate još malo vremena: Sve je spremno za MALU MATURU, "VRUĆI" TESTOVI su već u POSEBNIM KUTIJAMA!

Od prošle godine, novina je što đaci umesto kombinovanog testa polažu predmet po izboru

Izvor: K1info

Autor: Mina Duduković

24/05/2024 > 11:56

podeli vest:

MATURANTI, imate još malo vremena: Sve je spremno za MALU MATURU, "VRUĆI" TESTOVI su već u POSEBNIM KUTIJAMA!
Foto: Unsplash.com/prosveta.gov.rs


Đaci osmog razreda polagaće malu maturu (završni ispit) 17, 18. i 19. juna u matičnim osnovnim školama.

U Ministarstvu prosvete navode da se pripreme odvijaju nesmetano i u roku.

Kako je rečeno Tanjugu u Ministarstvu, osmaci će prvog dana, u ponedeljak,17. juna raditi test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, dan kasnije, 18. juna rešavaće test iz matematike, dok će u sredu, 19. juna polagati predmet po izboru.

- U ovom trenutku osmaci se polako približavaju kraju nastavne godine, u školama se realizuje podrška učenicima u cilju postizanja boljih rezultata - navelo je Ministarstvo. Objašnjavaju da testovi sadrže zadatke kojima se proverava ostvarenost obrazovnih standarda definisanih na tri nivoa - osnovnom, srednjem i naprednom nivou.

Takođe, pripremljeno je i detaljno stručno uputstvo o sprovođenju završnog ispita za sve učesnike, uključujući i učenike i roditelje.

- Testovi za polaganje završnog ispita su pripremljeni, odštampani, upakovani u sigurnosne kese i posebne kutije sa zatvornicama. Oni su spremni za distribuciju koja je po posebnom rasporedu - potvrdilo je Ministarstvo.

Od prošle godine, novina je što đaci umesto kombinovanog testa polažu predmet po izboru, a mogli su da se opredele između biologije, istorije, geografije, fizike i hemije. 

- Ispit počinje tačno u 9 i traje do 11 sati. Ukoliko je ispit počeo sa zakašnjenjem, vreme ispita se produžava tako da izrada testa traje 120 minuta. Učenici ne smeju napuštati prostoriju u kojoj se polaže ispit prvih 45 minuta ispita, kao ni poslednjih 15 minuta - navodi se iz nadležnog ministarstva. Na završnom ispitu nije dozvoljeno korišćenje mobilnih telefona, pametnih satova, kalkulatora, beležaka, papira, niti drugih materijala koji ne spadaju u propisan pribor za ispit.Od prošle godine, novina je što đaci umesto kombinovanog testa polažu predmet po izboru, a mogli su da se opredele između biologije, istorije, geografije, fizike i hemije. Prvo izjašnjavanje učenika, kada je odabir predmeta u pitanju, bilo je u decembru. Učenicima smo omogućili da i nakon završetka probnog ispita promene predmet - naveli su u Ministarstvu.

Prema ranijim podacima Ministarstva prosvete, u ovoj školskoj godini najveći broj učenika opredelio se da polaže geografiju 26.794 (41,26 odsto), zatim biologiju 23.546 (36,26 procenata), istoriju 6.034 (9,29 odsto), hemiju 4.393 (6,76 odsto) i fiziku 4.176 (6,43 odsto). U Ministarstvu ističu da se završni ispit sprovodi u isto vreme na čitavoj teritoriji Srbije u trajanju od tri dana.

Ostavite komentar