Priče > Društvo

Popisivači obilaze stotine građana, a DOLAZE nam u kuću BEZ MASKE: Šta da radimo i da li da BRINEMO?

Popis se vrši od vrata do vrata, a ukoliko građani budu zahtevali, popisivači su dužni da se izuvaju prilikom ulaska u kuću

Autor: Anica Ninković

03/10/2022 > 16:43

podeli vest:

Popisivači obilaze stotine građana, a DOLAZE nam u kuću BEZ MASKE: Šta da radimo i da li da BRINEMO?
Foto: Shutterstock


Popis stanovništva počeo je 1. oktobra i trajaće sve do 31. oktobra u 20 sati. Čak 15.000 popisivača krenulo je da obilazi domaćinstva širom Srbije, naravno, principom od vrata do vrata.

Kada pogledamo epidemiološku situaciju u Srbiji, koronavirus nije nestao. Ima i zaraženih osoba, a na, žalost, i preminulih.

Nadležni su rekli da će popisivači nositi zaštitne maske i poštovati fizičku distancu, a ukoliko građani budu zahtevali, dužni su i da se izuvaju prilikom ulaska u kuću. I pored svega toga, naši sugrađani su zabrinuti. Kako su rekli, popisivači ulaze u stanove ili kuće ne noseći maske, a postoji mogućnost da su i samo oboleli, a da ne znaju.

Koliko je to opasno i da li treba da brinemo, pitali smo doktorku opšte prakse dr. Branku Grujić, zaposlenu u Domu zdravlja Zvezdara.

- Ovaj poslednji soj koronavirusa, koji je aktuelan, veoma brzo se širi. Baš smo sestra i ja juče bile u prodavnici, gde prodavačica kija i kašlje i mi je pitamo kako je takva došla na posao, ko treba da nosi masku, ona ili mi. Znači, ona je došla na posao i mi se ne možemo skloniti od svega toga i, zaista, jeste vrlo zarazno - dodala je doktorka za K1info.rs.

Foto: Shutterstock

 

Ona dodaje da je činjenica da bi popisivači trebalo da nose maske, makar vizuelno, da bi građani odgovarali bez straha, ali, inače, nigde niko ne nosi maske.

- Opet ne možemo kriviti ni popisivače, jedino da im to bude neka obaveza da ukoliko imaju neki zdravstveni problem, ne ulaze u kuću i popis obave na vratima, ili da budu na nekoj distanci. Inače, situacija je takva da se ne možemo zaštiti ni u prodavnici, ni u gradskom prevozu - dodaje dr Grujić. 

O istoj temi razgovarali smo i sa epidemiologom Radmilom Petrovićem, koji ističe da su maske jako korisne i trebalo bi svi da ih nose, ne samo kada je u pitanju korona i popis. One nas štite i od drugih bolesti, kao što su sezonski grip i druga koronarna oboljenja.

- Ja mislim da bi popisivači trebalo da, kad dođu kod nekog da urade popis, prvo pitaju da li neko u kući ima zdravstveni problem. Ukoliko ima, tada bi trebalo da stave maske, da zaštite sebe, a ujedno i druge - kaže dr Petrović.

On je još dodao da mu je sin popisivač, ali da nije dobio nikakvo obaveštenje o obaveznom nošenju maske.

- Kada pogledate malo širu sliku, sada svuda možete da se zarazite, u prevozu na primer, a retko ko, ili gotovo niko u autobusu ne nosi masku. Naši građani i ne znaju koliko je to korisno - dodao je dr Radmilo Petrović za K1info.rs portal.

Iz svega ovoga, zaključujemo da smo koronavirusu izloženi svuda. Pa, dragi građani, ukoliko se bojite za svoje i zdravlje ukućana na fin i kulturan način zamolite popisivače da stave masku prilikom razgovora, ili je i sami stavite. 

 

 

 

Ostavite komentar