Priče > Društvo

Učinite da im GODINE BUDU SAMO BROJ: Danas je MEĐUNARODNI dan STARIJIH osoba

Starost je neminovna sudbina svih nas, zato nam je danas dužnost da brigom i razumevanjem za starije učinimo njihov život lepšim i lakšim

Autor: Tanjug

01/10/2022 > 11:38

podeli vest:

Učinite da im GODINE BUDU SAMO BROJ: Danas je MEĐUNARODNI dan STARIJIH osoba
Foto: Pexels.com


Pašalić je dodao da ukoliko želimo obezbediti siguran i dostojanstven život našoj sve brojnijoj starijoj populaciji, prvo moramo rušiti štetne stereotipe da su stariji teret za društvo, a drugo, ne smemo dozvoliti da se osećaju loše ili diskriminisano zbog njihovih godina.

Moramo biti svesni toga da, kako napominje Pašalić, veliki broj starijih živi sam, bez redovnih ličnih primanja, a diskriminacija se ispoljava u gotovo svim oblastima.

Otežan im je pristup socijalnoj i zdravstvenoj zaštiti i raznim uslugama i servisima podrške, ugrožena su im imovinska prava, penzijsko i invalidsko osiguranje, a posebno su pogođene osobe sa invaliditetom, ukazao je zaštitnik građana.

- Oni su ranjivi, često izloženi nasilju i zanemarivanju, zbog toga im je međugeneracijska podrška i solidarnost veoma važna. Važno je i da njih doživljavamo kao društveni resurs, a ne pasivne korisnike prava i sloboda koji su socijalni teret - naglasio je Pašalić i objasnio da o starijoj populaciji ne treba razmišljati kao o problemu, već kao o potencijalu.

Prema njegovim rečima, radno i životno iskustvo starijih je neprocenjivo, zato je potrebno razviti mogućnost za njihovo šire društveno angažovanje ukoliko oni to žele.

 

 

 

 

Ostavite komentar