Priče > Društvo

SOKOBANJA DOBILA MAMOGRAF! Tamara Vučić ohrabrila žene: Imamo ODGOVORNOST prema onima koje VOLIMO i koji nas VOLE (FOTO)

Navela je da je nabavka ovih aparata važna, jer je kod žena rak dojke najčešći uzrok smrtnosti od svih malignih oboljenja

Izvor: K1info

Autor: Kristina Jokić

24/04/2024 > 18:44

podeli vest:

SOKOBANJA DOBILA MAMOGRAF! Tamara Vučić ohrabrila žene: Imamo ODGOVORNOST prema onima koje VOLIMO i koji nas VOLE (FOTO)
Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović


Supruga predsednika Srbije Tamara Vučić i direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić uručile su danas savremeni digitalni mamograf Domu zdravlja u Sokobanji.

Digitalni mamograf sa minimalnim zračenjem je nabavljen iz sredstava RFZO i omogućiće građankama Sokobanje da preglede obavljaju u svom gradu, jer su do sad za ovakve vrste pregleda morale da idu u Aleksinac.

Tamara Vučić je istakla da se nabavkom ovog mamografa Sokobanja našla na sve dužoj listi mesta u kojima je ovaj aparat obezbeđen.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Navela je da je nabavka ovih aparata važna, jer je kod žena rak dojke najčešći uzrok smrtnosti od svih malignih oboljenja.

- Moramo raditi na ranoj dijagnostici, jer od 4.500 žena kojima se na godišnjem nivou dijagnostikuje rak dojke, nažalost u proseku 1.700 izgubi ovu najznačajniju bitku - rekla je ona.

Podsetila je da su obezbeđeni savremeni aparati i lekovi za rak dojke o trošku države i apelovala na sve žene da obavezno idu na redovne preglede.

- Imamo odgovornost prema sebi, ali imamo odgovornost i prema svojoj deci, roditeljima, supružnicima i prema svim ljudima koje volimo i koji vole nas - rekla je Tamara Vučić i pozvala dame da ohrabruju i podsećaju jedna drugu da obavljaju preglede i analize.

Direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić istakla je da je ovaj mamograf nabavljen u paketu najveće nabavke savremene dijagnostičke opreme u istoriji Srbije, koju je pokrenuo predsednik Srbije Aleksandar Vučić u oktobru prošle godine, u okviru koga je kupljeno 18 mamografa, koji su već počeli sa radom.

Nabavke ovih mamografa su važne, dodaje ona, jer je Srbija u srednjem riziku po obimu oboljevanja od malignih bolesti, a na prvom mestu u Evropi po stepenu umiranja od malignih bolesti.

Navela je da razlog takve statistike uključuje i kasnu dijagnostiku, odnosno kasno javljanje pacijenata.

- Prisusutvo ovakvog aparata u Sokobanji će omogućiti ženama da se lakše odlučuju na dolazak na preventivne i kontrolne preglede. Rezultat toga treba da bude rana dijagnostika, rana terapija i samim tim i mnogo bolja prognoza, koja znači dug i kvalitetniji život - istakla je ona.

Radojević Škodrić je poručila da će se nastaviti sa ulaganjima u zdravstveni kadar i podsetila da su plate doktora od 2012. godine do sad porasle za 111 odsto, a plate medicinskih sestara 138 odsto.

Predsednik opštine Miodrag Nikolić je istakao da je ovo veliki dan za Dom zdravlja Sokobanja i da je ovo prvi put posle nepunih 30 godina da ova zdravstvena ustanova dobija novu i savremenu opremu.

Objasnio je da je pregled digitalnim mamografom sa minimalnim zračenjem najsavremenija metoda pregleda koja se koristi u svetu i izrazio nadu da će Dom zdravlja Sokobanja moći da izađe u susret i građankama okolnih opština, da obavljaju preglede na novom mamografu. 

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Zahvalio se predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, Tamari Vučić i RFZO-u što su pomogli inicijativu u okviru koje je i Sokobanja dobila novi mamograf.

Tokom posete Domu zdravlja, Tamara Vučić i Sanja Radojević Škodrić obišle su i rendgen salu, koja je nedavno opremljena savremenim uređajima.

Događaju je prisustvovao i direktor Doma zdravlja Sokobanja Slaviša Antonijević. U Sokobanji je mobilni mamograf poslednji put bio pre 13 godina. Digitalni mamograf je odmah počeo sa radom i prve četiri žene će biti pregledane danas.

Otkrivanjem raka dojke u ranoj fazi bolesti stvara se mogućnost za njegovo efikasno lečenje. Pravovremenom dijagnostikom i daljim tretmanom ogroman je procenat šanse za spas života, kao i za značajno unapređenje kvaliteta života obolelih žena.

Ostavite komentar