Priče > Društvo

U SRBIJU stižu jajne ćelije i spermatozoidi iz ŠPANIJE

Zahvaljujući uvozu reproduktivnih ćelija, parovi u Srbiji, kojima je VTO jedina mogućnost, dobiće šansu da se ostvare kao roditelji

Autor: euronews.rs

26/09/2022 > 19:37

podeli vest:

U SRBIJU stižu jajne ćelije i spermatozoidi iz ŠPANIJE
Foto: Pixabay.com


Za kupovinu reproduktivnih ćelija iz inostranstva do sada su se u Srbiji prijavila 124 para, kojima je to jedini način da se ostvare kao roditelji.

Prve količine spermatozoida i jajnih ćelija stižu iz španske banke, a ukoliko sve bude teklo po planu vantelesne oplodnje doniranim materijalom počeće u oktobru.

Ministarstvo zdravlja, odnosnio Nacionalna banka reproduktivnih ćelija za sada je potpisala sporazum o kupovini ćelija samo sa bankom iz Španije, ali se pregovara i sa ostalim evropskim bankama.

U Srbiji je 2019. osnovana Nacionalna banka reproduktivnih ćelija, ali nema donora.

Reproduktivne ćelije plaćaće parovi, dok će postupak vantelesne oplodnje ići o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Po važećem zakonu o trošku RFZO pravo na VTO imaju žene do 45 godina.

Uvoz materijala olakšaće parovima koji se bore sa sterilitetom. Oni su do sada za te procedure morali da odlaze u inostranstvo i to Grčku, Češku, Severnu Makedoniju, a cene troškova su od 3.500 do 6.000 evra.

Foto: Pexels.com

 

Iz Nacionalne banke će se materijal distribuirati specijalnim bolnicama gde parovi ili žene bez partnera žele da obave vantelesnu oplodnju. To mora biti neka od 19 specijalnih bolnica sa kojima Republički fond za zdravstveno osiguranje ima potpisan ugovor.

Sa reproduktivnim materijalom iz Španije stižu i njihovi embriolozi koji će pomagati kolegama iz Srbije u procedurama. 

 

 

 

Ostavite komentar