Priče > Društvo

SMRT LEGENDARNOG SPORTISTE izazvala talas NEVERICE I TUGE! Stručnjaci o MISTERIJI njegovog SAMOUBISTVA

Njegova smrt, prvobitno okarakterisana je kao posledica plućne embolije, a ubrzo je dobila novu, bolnu dimenziju

Izvor: K1info

Autor: Mina Duduković

20/03/2024 > 13:52

podeli vest:

SMRT LEGENDARNOG SPORTISTE izazvala talas NEVERICE I TUGE! Stručnjaci o MISTERIJI njegovog SAMOUBISTVA
Foto: Youtube PrintScreen/K1 Televizija


Vest o smrti Konstantina Kolcova, dečka poznate teniserke Arine Sabalenke, šokirao je javnost širom sveta.

Prema zvaničnim navodima iz policije, bivši hokejaš okončao je svoj život skokom sa balkona hotela St Regis u Majamiju, jednog od najprestižnijih mesta u ovom gradu. 

Osim što je bio deo teniske svetske scene kao partner jedne od najuspešnijih teniserki, imao je bogatu sportsku prošlost kao reprezentativac Belorusije u hokeju.

Njegova smrt, prvobitno okarakterisana je kao posledica plućne embolije, a ubrzo je dobila novu, bolnu dimenziju kada je policija Majamija potvrdila da je reč o samoubistvu.

Tragični gubitak izazvao je talas neverice i tuge u javnosti. Doktor Moma Jakovljević i Boris Stanković, sportski psiholog, gostujući u emisiji Uranku televizije K1, izneli su svoja mišljenja na ovu temu. Prema rečima onih koji su Kolcova poznavali, kažu da je bio vesela i snažna osoba, što dodatno pojačava misteriju njegovog samoubistva. 

- To što su rekli da je bio veseo, jak, zdrav, to je fasada. To je ono što je spolja, a drugo je iznutra. U velikim klubovima jednom godišnje, sada na 6 meseci, konkretno u košarci, postoji institut za sport gde se radi dosta dobro, može još bolje. Uradi se kardio-pulmalni pregled, laboratorija, ultrazvuk srca, stomaka. S obzirom da se od embolije i tromboze najviše umire, može da se radi angiografija, ali ko će to da radi mladim sportistima, gde je procenat jedan od 500.000. U svim ozbiljnim klubovima se rade pregledi od glave do pete, ali postoje simptomi, poput glavobolje. Konkretno kod embolije, čovek oseča kao da se guši, ne može da udahne vazduh, to su znaci. Preventiva je u medicini daleko jeftinija i bolja. U sportu mora da bude na šest meseci, ako neko počne teže da diše odmah mora na pregled - kazao je dr Moma Jakovljević.

Foto: Youtube PrintScreen/K1 Televizija

 

On dodaje da su prvobitne informacije iz kluba da je preminio od plućne embolije najverovatnije rečene zbog porodice, ali da su potpuno kontradiktorne, kao i da je u ovom slučaju jedino merodavna obdukcija.

- Totalno je kontradiktorno sve. Možda je tako rečeno zbog porodice, iako je potpuno dijametralno suprotno. Ovo veze nema jedno sa drugim, on se sam ubio, nije ga ubila bolest. Za mene je merodavno jedino da imam obdukciju. Svako može da priča šta god hoće - dodao je doktor. 

Foto: Youtube PrintScreen/K1 Televizija

 

Sportski psiholog, Boris Stanković kaže da je još jednom dokazano da nema imunih i nesalomivih osoba.

- Šokantna vest, ali ovo je samo još jedan dokaz da nema imunih, nesalomivih i da ukoliko se ne vodi računa o mentalnom zdravlju, da možemo da imamo ovakve situacije. Jako je zahtevno i to što nam je donelo moderno vreme, danas je medijski sve propraćeno, svako može da dođe u direktan kontakt sa sportistom, može da dođe bez ikakvih posledica do kontakta. Sport je pun novca, intenzitet je veći, sportisti su danas gladijatori modernog doba, jesu oni plaćeni, ali tu nema empatije i sažaljenja, niko ga neće pitati kako je, moraš da budeš iz dana u dan spreman za te napore - zaključio je Boris Stanković u emisiji "Kec na jedanaest" na televiziji K1.

Uskoro opširnije na k1info.rs

Ostavite komentar