Priče > Društvo

POVLAČE SE IZ PRODAJE "Wudy" viršle, pronađena OPASNA BAKTERIJA

Zbog prisustva bakterije listerije naloženo povlačenje barenih kobasica "Wudy" iz Italije

Izvor: K1info/Tanjug

22/09/2022 > 12:56

podeli vest:

POVLAČE SE IZ PRODAJE "Wudy" viršle, pronađena OPASNA BAKTERIJA
Foto: YouTube screenshot


Uprava za veterinu sprovodi hitnu kontrolu i zabranjuje dalju distribuciju barene kobasice brenda "Wudy" uvezene iz Italije koja je kontaminirana bakterijom listerijom.

Uprava je obavestila na svom internet sajtu da je za taj proizvod od sistema za brzo obaveštavanje Evropske unije dobijena informacija o kontaminiranosti.

Navode da bakterija može izazvati trovanja hranom, naročito kod osetljivih kategorija populacije.

"Prema trenutnim informacijama u Srbiju je uvežena količina u pakovanjima od jedan kilogram, 250 grama, 240 grama i 150 grama", navodi Uprava.

Ističe se da sprovode hitnu kontrolu uvezenih pošiljki, čija će dalja distribucija biti zabranjena, a proizvod koji je dospeo na tržište biće odmah povučen i neškodljivo unište.

Bolest Listerioza, koju izaziva ova bakterija može se manifestovati različitim simptomima odnosno sindromima koji variraju zavisno od patogeneze, mesta ulaska uzročnika i uzrasta pogođene osobe. Inkubacija kod listerioze iznosi od 7 do 30 dana. Izuzetno je opasna za trudnice i porodilje, gde može da dovede do teških oštećenja ploda, pa i smrti deteta.

Najčešće prolazi kao gnojni meningitis koji počinje naglo s glavoboljom, visokom temperaturom, povraćanjem. Kod težih slučajeva mogu se pojaviti poremećaji svesti, konvulzije i paralize mišića pokretača oka. 

Encefalitis (upala mozga) je češći kod listerioze nego kod drugih gnojnih meningitisa i može se javiti u gotovo 20 odsto slučajeva. Ipak, klinički se ne može razlikovati od encefalitisa drugog porekla. Počinje visokom temperaturom, poremećajima svesti, neurološkim ispadima (paralize moždanih živaca i ekstremiteta) i konvulzijama. 

 

 

 

Uskoro opširnije na k1info.rs

Ostavite komentar