Priče > Čuvarkuća

Tražite kredit od BANKE? Ne nasedajte na lepe priče, PAŽLJIVO pročitajte OVAJ TEKST

Koja banka ponudi najnižu EKS, kod nje uzmite pozajmicu

Autor: Kamatica

15/09/2022 > 07:05

podeli vest:

Tražite kredit od BANKE? Ne nasedajte na lepe priče, PAŽLJIVO pročitajte OVAJ TEKST
Foto: Pexels.com


Banke se u promociji svojih ponuda koriste marketing trikovima i u prvi plan ističu vrednost NKS ili EKS stope. Takve ponude izgledaju primamljivo, ali u isto vreme i zbunjujuće za većinu građana.

NKS je nominalna kamatna stopa tj. osnovna kamata koja predstavlja cenu kredita. Njom je definisano koliko morate platiti uslugu pozajmice. Prilično jednostavno i uporedivo ako gledate samu pozajmicu. Međutim, tržišna borba za klijenta i razvijene marketing metode su nam donele dosta varijacija na temu kreditnih proizvoda pa sada imate kombinovanje kredita sa tekućim računom, kreditnom karticom, osiguranjem kredita i slično, navodi se na portalu Kamatica.

Foto: Pexels.com

 

Pored toga često će uslov za dobijanje kredita biti i dodatne aktivnosti koje predstavljaju dodatni trošak npr. izveštaj kreditnog biroa, procena nekretnine, osiguranje kredita i drugo. Upravo to povećava cenu koju ćete na kraju platiti i tako NKS gubi smisao jer pored osnovne cene pozajmice potrebno je da platite i prateće proizvode i troškove.

Tada na scenu stupa EKS tj. efektivna kamatna stopa koja predstavlja objedinjenu cenu koštanja kredita sa svim pratećim troškovima. EKS tada postaje uporediv za različite ponude različitih banaka. Zato prilikom potrage za kreditom tražite da vam kažu kolika je efektivna kamatna stopa (EKS) i izaberite ponudu koja nudi najmanju EKS.

Koja je razlika izmedu nominalne i efektivne kamatne stope?

Nominalna kamatna stopa predstavlja cenu otplate kredita i na osnovu nje se vrši obračun mesečnih rata kredita. Nominalna kamatna stopa se obračunava na preostali dug kredita.

Efektivna kamatna stopa je jedinstven način prikazivanja kamatne stope u cilju transparentnosti i lakšeg poređenja bankarskih uslova za odobravanje kredita. U obračun efektivne kamatne stope pored nominalne kamatne stope ulazi i iznos naknada i provizija koje banka obračunava klijentu u postupku odobravanja kredita, kao što su:
- administrativni trošak obrade kredita
- premija osiguranja kredita
- i drugo

Ostavite komentar