Priče > Društvo

Novo otkriće: MLEKO i JOGURT pomažu kod dijabetesa tipa 2, a evo šta je još POŽELJNO u tanjiru

Upotreba mlečnih proizvoda smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2, a konzumiranje crvenog i prerađenog mesa povećava rizik za više od 20 odso

Izvor: K1info/telegraf.rs

Autor: K1info

02/10/2022 > 12:48

podeli vest:

Novo otkriće: MLEKO i JOGURT pomažu kod dijabetesa tipa 2, a evo šta je još POŽELJNO u tanjiru
Foto: Pixabay.com


Najnovije istraživanje sprovedeno u Italiji,  pokazalo je da konzumiranje čaše mleka i jogurta svaki dan može da pomogne u sprečavanju razvijanja dijabetesa tipa 2. Sa druge strane, prema istoj studiji, čini se da upotreba previše crvenog, prerađenog, pa čak i belog mesa ima suprotan efekat. Italijanski istraživači, stoga, preporučuju ribu i jaja kao "dobre zamene" za ljubitelje mesa.

Da bi smanjili rizik od dobijanja dijabetesa tipa 2 stručnjaci preporučuju hranu biljnog porekla, kao što su integralne žitarice, povrće, voće, mahunarke, kao i mleko i jogurti sa niskim sadržajem masti, uz ograničenje potrošnje životinjskih proizvoda.

Ovo istraživanje, kako najavljuje "Daily Mail", biće predstavljeno na godišnjem sastanku Evropske asocijacije za proučavanje dijabetesa u Stokholmu u Švedskoj sledeće nedelje. Projekat je obuhvatio 175 studija koje su proučavale 12 različitih namirnica životinjskog porekla i njihov efekat na razvoj dijabetesa tipa 2.

TIHI UBICA

Dijabetes tipa 2, stanje nazvano tihi ubica, pogađa oko 4,5 miliona Britanaca i više od 30 miliona Amerikanaca i nastaje kada ćelije postanu otporne na insulin, hormon odgovoran za održavanje stabilnog šećera u krvi. Ako se ne leči, može biti smrtonosan, izazivajući ozbiljne probleme uključujući srčane bolesti, gubitak udova, pa čak i slepilo.

Proizvodi su obuhvatali: crveno meso (uključujući govedinu, jagnjetinu i svinjetinu), belo meso (piletinu i ćuretinu), prerađeno meso (slaninu, kobasice i delikatesno meso), ribu i total mlečnih proizvoda, punomasne mlečne proizvode, mlečne proizvode sa niskim sadržajem masti, kao i mleko, sir, jogurt i jaja.

Dr Analisa Điosue i njene kolege su, na osnovu toga, bile u mogućnosti da uporede rizik od dijabetesa tipa 2 na osnovu toga koliko ljudi konzumiraju svaki od ovih proizvoda.

Kada se posmatra potrošnja crvenog mesa, ljudi koji su jeli 100 grama dnevno imali su 22 odsto veće šanse da razviju ovo stanje, u poređenju sa ljudima koji su jeli manje. Rizik je bio 30 odsto za 50 grama na dan prerađenog mesa, što je ekvivalent manje od dve kriške slanine. U međuvremenu, ljudi koji su konzumirali 50 grama na dan belog mesa suočili su se sa samo četiri procenta većim rizikom od dijabetesa 2, u poređenju sa onima koji su jeli još manje.

- Crveno i prerađeno meso su važni jer se sa njima unose zasićene masne kiseline, holesterol i gvožđa, što zauzvrat može da smanji osetljivost ćelija na insulin. Prerađeno meso takođe sadrži nitrate, nitrite i natrijum, koji mogu da oštete ćelije pankreasa koje proizvode insulin - objasnila je dr Điosue.

Foto: Pixabay.com

 

U međuvremenu, čini se da mlečna hrana ili ima zaštitni efekat protiv dijabetesa tipa dva ili nema nikakvu razliku. Sve zavisi od toga da li je nemasna ili ne. Studija je pokazala da oni koji su konzumirali 200 grama mleka dnevno, što je ekvivalent čaši, imali 10 odsto manje šanse da dobiju dijagnozu, u poređenju sa ljudima koji su jeli manje. Takođe je postojao šest procenata manji rizik među ljudima koji su jeli 100 grama jogurta svaki dan.

- Mlečni proizvodi su bogati hranljivim materijama, vitaminima i drugim bioaktivnim jedinjenjima koja mogu povoljno da utiču na metabolizam glukoze. Takođe je poznato da probiotici imaju blagotvorne efekte na preradu šećera u telu, što može da objasni zašto smo otkrili da je redovna konzumacija jogurta povezana sa smanjenim rizikom od dijabetesa tipa 2 - pojašnjava dr Điosue.

 

 

 

 

 

Uskoro opširnije na k1info.rs

Ostavite komentar