Priče > Društvo

TAMO DALEKO za deda Đorđa doskorašnjeg ČUVARA vojničkog groblja u Solunu... a njegova REAKCIJA...

"Tamo daleko" zaorila se ispred zgrade penzionisanog čuvara Zejtinlika

Autor: K1info/Kurir

21/09/2022 > 20:11

podeli vest:

TAMO DALEKO za deda Đorđa doskorašnjeg ČUVARA vojničkog groblja u Solunu... a njegova REAKCIJA...
Foto: Printscreen youtube


Grupa putnika namernika iz Srbije priredila je scenu za pamćenje doskorašnjem čuvaru vojničkog groblja u Solunu Đorđu Mihailoviću (95)

Na društvenim mrežama pojavio se snimak na kome se vidi grupa Srba koja iz sveg glasa peva "Tamo daleko" ispred zgrade u kojoj živi vremešni Mihailović. Zgrada se inače nalazi preko puta Zejtinlika.

"Tamo daleko" zaorila se ispred zgrade penzionisanog čuvara Zejtinlika koji je sa osmehom nemo stajao na balkonu i posmatrao prizor. Okupljeni, među kojima je bilo i dece i starijih, ponosno su pevali stihove pesme nastale u čast srpskih vojnika koji su se povlačili preko Albanije.

 

 

Đorđe je na kraju podigao ruke u znak pozdrava i počeo da tapše i maše okupljenima, a zatim je pomazio zastavu koja se stalno nalazi na njegovoj terasi.

- Nećete videti lepši video ovih dana - piše ispod snimka.

Čuveni deda Đorđe rođen je 1928. godine u Solunu i više od pola veka dočekivao je i ispraćao potomke srpskih ratnika nastradalih na Solunskom frontu u Prvom svetskom ratu.

Posle oca Đura i dede Sava treća je generacija čuvara groblja iz porodice Mihailović. Deda Đorđe je 1961. godine nasledio svog oca Đuru i preuzeo časnu obavezu da čuva vojničko groblje u Solunu gde počivaju mošti nekoliko hiljada srpskih vojnika.

Podsetimo na ostrvu Krf, u mestima Ipsos/Dasija, Guvija i Agios Mateos danas je, polaganjem venaca, počelo obeležavanje 106. godišnjice iskrcavanja srpske vojske na jonska ostrva Krf i Vido.

Današnju komemorativnu svečanost kod spomenika vojnicima Drugog pešadijskog puka prvog poziva Moravske divizije „Knez Mihajlo“ predvodio je državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitnajaMiodrag Kapor.

 

On je podsetio da se ove godine obeležava 110. godina od formiranja „Gvozdenog puka".

Kapor je predvodio je i državnu ceremoniju na mestu iskrcavanja srpske vojske na ostrvo Krf 1916. godine, kod Spomen-ploče u Guviji, kao i komemorativnu svečanost u mestu Agios Mateos, kod spomenika vojnicima Drinske divizije.

Državni sekretar je istakao da je Drinska divizija jedna od najznačajnijih jedinica koja je uvek bila na glavnim pravcima dejstva i podnela veliki broj žrtava za slobodu Srbije.

Ministarstvo dodaje da je kod spomenika Janisu Janulisu u dvorištu seoske crkve, venac položio državni sekratar Zoran Antić, a da je u ime Odbora za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije posthumna plaketa uručena Janisovom unuku, Spirosu Janulisu.

Poštu srpskim vojnicima odale su i delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predstavnici opština Centralni i Južni Krf, kao i predstavnici udruženja opredeljenih za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, kao i grčka udruženja za negovanje tradicija i prijateljstva sa srpskim narodom, kadeti Vojne akademije i studenti Kriminalističko-policijskog univerziteta.

 

Ostavite komentar