Priče > Društvo

Samouki UMETNIK Mile srušio sve predrasude! Kada mu je BOLEST oduzela desnicu, nastavio je da REZBARI levom rukom (FOTO)

Za njegova izrerbarena dela čula je cela Srbija

Izvor: K1info/RINA

Autor: Anica Ninković

18/02/2024 > 15:28

podeli vest:

Samouki UMETNIK Mile srušio sve predrasude! Kada mu je BOLEST oduzela desnicu, nastavio je da REZBARI levom rukom (FOTO)
Foto: RINA


Miloljub Mile Jovanović iz sela Sedlari nedaleko od Svilajnca, ne bi imao devet razreda, da nije ponavljao sedmi, ali to mu nije bila prepreka da pokaže svoj neverovatan talenat. Ne zna se da li se bolje pokazao kao, stočar, voćar ili ugostistelj. Ali, po svemu sudeći najbolje mu je za rukom pošlo da postane umetnik. Za njegova izrerbarena dela čula je cela Srbija.

- Sve sam radio desnom rukom do devedesetih godina, međutim pogodila me bolest, morao sam da se operišem i ostao sam nepokretan u desnu ruku i nogu. Međutim, kako ne mogu miran, ja sam počeo da rezbarim levom rukom i trebalo mi je vremena, ali kada te natera muka, ništa ti nije teško - rekao je Mile.

U njegovoj radionici izrezbareno je više od 200 umetničkih dela i istrugano više stotina kubika razne građe.

- Sve sada radim levom i pomažem se malo desnom rukom. Uglavnom pravim nameštaj, ali i slike sa motivima vukova, lisica i zečeva. Pravio sam stolice od jelenskih rogova ili vinove loze - rekao je on.

Od svoje štale napravio je neverovatan atelje u kome su sačuvana dela napravljena njegovim rukama.

- Sve što sam ja do sada napravio sačuvano je ispod ovog krova, gde se nekada nalazila štala. Od male radionice do izložbenog prostora. Ovde se oseća onaj pravi miris radionice sa starim alatima koji možda sada nemaju ni gde da se kupe - rekao je on.

Ipak, Mile je svoj deo umetničkog opusa sačuvao i u svojoj seoskoj konobi u kojoj je publika najbrojnija, pošto je njegov ugostiteljski objekat uvek pun gostiju. Tu se mnogi dive Milovoj desnici, koja je sticajem okolnosti prerasla u levicu i koja i dan danas črvsto drži gleto u ruci.

Ostavite komentar