Priče > Društvo

Ko ODBIJE da učestvuje u POPISU, platiće KAZNU i do 50.000 dinara

Oko 5.000 građana Srbije na popisu iz 2011. godine izjasnilo se kao Eskimi, navijači, Marsovci...

Izvor: K1info/kurir.rs

21/09/2022 > 07:08

podeli vest:

Ko ODBIJE da učestvuje u POPISU, platiće KAZNU i do 50.000 dinara
Foto: Unsplash.com


Popis stanovništa u Srbiji počinje 1. oktobra, a svim građania koji odbiju da učestvuju u njemu preti drastična kazna koja ide i do 50.000 dinara!

Popis će trajati do 31. oktobra, a sve će se obaviti na tradicionalan način, od vrata do vrata. Većina građana ispoštuje svoju obavezu i da ispravne podatke, međutim, uvek ima i šaljivdžija.

Tako je na prošlom popisu bilo čak oko 5.000 građana koji su su po pitanju nacionalnosti izjasnili kao Eskimi, navijači, Marsovci, Indijanci, kosmopolite...

Pomoćnica direktora Republičkog zavoda za statistiku Snežana Lakčević prokomentarisala je činjenicu da se čak 5.000 građana našalilo po pitanju nacionalnosti.

Ta priča privlači pažnju, jer je interesantna, ali je ta brojka bila zanemarljiva na nivou statistike. Takođe, zanimljivo je da je na popisu 2011. godine najpouzdaniji podatak bio onaj o starosti i polu građana, a najmanje pouzdan o broju soba! - kaže ona.

Pomoćnica direktora kaže da su prema zakonu građani dužni da učestvuju na popisu i da daju potpune i tačne odgovore na skoro sva pitanja.

- Izuzetak su tri pitanja, od kojih su dva u skladu sa Ustavom Republike Srbije, a odnose se na nacionalnu pripadnost i veroispovest. Treće pitanje na koje ne mora da se odgovori glasi „da li lice ima problema u svakodnevnom funkcionisanju zbog lošijeg vida, sluha, hoda, pamćenja”. Odgovor na ta tri pitanja može da glasi: "Ne želim da se izjasnim". Kada je reč o nacionalnosti, svako može da se izjasni kako hoće, a popisivač neće smeti da komentariše ili postavlja potpitanja - priča Lakčevićeva.

Sa druge strane, ukoliko građanin odbije da učestvuje u popisu stanovništa biće oštro kažnjen. Popisivači će jedino tražiti JMBG. Istakla bih da će svi podaci biti zaštićeni, tajni, da su preduzete sve bezbednosne mere u cilju zaštite podataka.

- U Zakonu postoje kaznene odredbe, ali verujem da će popisivač imati dovoljno argumenata i komunikacionih veština da ubedi građane da je važno učešće u popisu. U suprotnom će popisivač obavestiti svog instruktora, a on popisnu komisiju gradske opštine, koja će potom pokušati da stupi u kontakt sa tim građaninom. Ukoliko lice i dalje ne želi da učestvuje u popisu, u skladu sa zakonom, pokreće se procedura za pokretanje prekršajnog postupka - priča Lakčevićeva.

Kako kaže, prema Zakonu, novčanom kaznom od 20.000 do 50.000 dinara kazniće se fizičko lice obuhvaćeno popisom koje odbije da odgovori na pitanja u popisnim obrascima ili da netačne i nepotpune odgovore.  

- Međutim, uverena sam da je prisutna građanska svest, savest i odgovornost i ljudi neće odbijati da popisivačima odgovore na pitanja - istakla je ona.

 

BEZ FLERTA I PROVOKATIVNE ODEĆE

Ukoliko popisivači dožive neku neprijatnost na terenu od građana, na primer, udvaranje ili fizičko nasrtanje, dužni su da o tome obaveste svoje instruktore i policiju.

Dužnost popisivača je da se predstavi, kaže svrhu svog dolaska i pokaže legitimaciju sa logoom Zavoda za statistiku, fotografiju, ime i prezime, identifikacioni i broj lične karte. Ukoliko lice koje treba da se popiše želi da izvrši proveru, može to da učini pozivom na broj 0800 444 005.

Foto: Shutterstock

 

 

 

 

 

 

Ostavite komentar