Priče > Društvo

POST KOVID nije šala - KCS razmislja o UVOĐENJU AMBULANTE za pacijente sa OVIM SINDROMOM

Sve više ljudi ima probleme posle preležane korone, zbog čega Univerzitetski Klinički centar Srbije razmišlja da otvori postkovid ambulantu

Izvor: K1info/blic.rs

19/09/2022 > 19:57

podeli vest:

POST KOVID nije šala - KCS razmislja o UVOĐENJU AMBULANTE za pacijente sa OVIM SINDROMOM
Foto: instagram screenshot


Iako novi sojevi korone daju drastično lakšu kliničku sliku, i dalje ima pacijenata koji posle preležanog virusa imaju brojne zdravstvene tegobe.

Da postkovid sindrom nije "šarena laža" govori i podatak da između deset i 30 odsto osoba koje su preležale infekciju ima bar neki od više od poznatih 200 simptoma postkovida.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

 

Direktor Univerzitetskog Kliničkog centra Srbije prof. dr Milika Ašanin kaže da u ustanovu na čijem je čelu dolazi sve više pacijenata sa postkovid tegobama.

- Ima sve više pacijenata sa postkovidom koji dolaze kod nas. To je stanje sa hiljadu lica i može se manifestovati kroz neurološke i kardiološke probleme, a može se odraziti na bilo koji organ. Pacijenti dolaze u naše ambulante, imaju različite tegobe, i zato mi sve više razmišljamo da otvorimo postkovid ambulantu. Recimo, na psihijatriji su otvorili posebnu ambulantu gde se mogu javiti pacijenti sa tegobama nakon preležane korone - kaže on.

I mladi na udaru

Profesor Ašanin objašnjava da iako su stariji najosetljivija kategorija, na postkovid sindrom se žale i mladi.

- Taj oporavak posle korone produženo traje i često dolaze sa tegobama u kardiološke ambulante, neurološke, urološke.. Ima i mladih ljudi, a ima i onih pacijenata koji su imali tešku kliničku sliku kovida. Najranjivija kategorija pacijenata su svakako oni koji boluju od hroničnih srčanih kardiovaskularnih bolesti, oni koji imaju srčanu slabost... Oni su najranjiviji, najpodložniji i najrizičniji.

Foto: Tanjug

 

Postkovid period može trajati od tri do šest meseci, pa i duže. Simptomi su brojni, od konstantnog umora koji bolesnik oseća, do bolova u grudima. 

- Kao svaka virusna infekcija, pa i kovid infekcija između ostalog može da se odrazi na srce, na bolesti srčanih ovojnica, na bolesti srčanog mišića. Mnogi pacijenti u periodu kovida izloženi su i dugom ležanju, ne samo da su ranjivi od strane bolesti već i gubitkom kondicije, tako da se povratak normalnom životu često odgađa na neki produženi period. Ono što možemo preporučiti to je imunizacija, jer oni koji su se posle vakcinacije zarazili lakše podnose bolest - rekao je prof.dr Milika Ašanin.

 

 

 

Najčešći simptomi:

* malaksalost i hronični umor

* oštećenje sluha

* opadanje kose

* migrirajući bolovi

* različiti kožni osipi 

* kašalj

* brzo zamaranje

* bol u grudima,

* smanjen plućni kapacitet

* aritmije i tahikardija,

* visok krvni pritisak

* bol u donjem delu leđa

 

 

Ostavite komentar