Priče > Društvo

Brnabić na SVETOSAVSKOJ AKADEMIJI u Beogradu: Radimo na temeljima Svetog Save, razvijamo ZDRAVE VREDNOSTI kod učenika

Ona je dodala da je obrazovanje prioritet države

Izvor: K1info/Tanjug

Autor: Kristina Jokić

27/01/2024 > 21:50

podeli vest:

Brnabić na SVETOSAVSKOJ AKADEMIJI u Beogradu: Radimo na temeljima Svetog Save, razvijamo ZDRAVE VREDNOSTI kod učenika
Foto: Tanjug/Sava Radovanović


Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je večeras na Svetosavskoj akademiji u Beogradu da je obrazovanje prioritet države i da će nastaviti da radi na temeljima koje je postavio Sveti Sava.

- Obrazovanje jeste i biće prioritet naše države. Cilj nam je da zdrave vrednosti budu okosnica obrazovnog sistema i vaspitnog rada sa učenicima, da razvijamo pozitivne ljudske vrednosti kod učenika i unapređujemo odnose zasnovane na međusobnom poštovanju, solidarnosti, uvažavanju različitosti. Upravo iz tog razloga nastojimo da negujemo talente od osnovno-školskog uzrasta i da posebno ističemo učenike koji stvaraju izuzetne rezultate na republičkim i međunarodnim takmičenjima - rekla je premijerka.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

 

Ona je dodala da upravo zbog toga država nastoji da veliki broj učenika koji su prepoznati da imaju izuzetne sposobnosti, redovno i kontinuirano prati i pomaže im da dostignu svoje maksimalne kapacitete.

- Nastavljamo sa još jačom podrškom prevencije nasilja, radom sa roditeljima, učenicima i nastavnicima, uz zajedničke snage svih nadležnih resora. Kroz platformu 'Čuvam te', ali i kroz direktnu komunikaciju želimo da pošaljemo poruku apsolutne nulte tolerancije za bilo kakav vid nasilja - naglasila je premijerka osvrnuvši se na majske tragedije koje su pogodile Srbiju.

Ona je dodala da je Sveti Sava sadio seme plemenitosti, čovekoljublja, rodoljublja i pravde.

- Razumljivo je zašto su tako čvrsti temelji naše države, naše vere, naše težnje ka boljem, naše potrebe da stvaramo dobre odnose sa svetom i u konačnom, naše želje da toliko uložimo u obrazovanje naše nacije i svakog našeg čoveka. Rastko, a u onom duhovnom, sudbinskom i večnom, nazvan Savom, jarko je želeo da njegova zemlja bude ujedinjena. Te je uspostavljanjem Srpske arhiepiskopije dodatno osnažio Srpsku državu, a u okviru nje svakako i prosvetu - rekla je Brnabić.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

 

Ona je dodala da je baš na današnji dan održana i druga godišnja konferencija o obrazovanju u Srbiji na kojoj se govorilo o tome šta je urađeno i šta treba uraditi dalje u obrazovanju. Brnabić se još jednom osvrnula na 2023. godinu i tragedije koje su se dogodile.

- Ovo veče bi, verovatno, sasvim drugačije izgledalo da iza nas nije 2023. godina. Nažalost, u našem vremenu, kao i u svim drugim vremenima do sada, u ratovima, prirodnim katastrofama, različitim nesrećama ovog sveta, stradaju nevini, stradaju deca. Večeras se, sa tugom i bolom, sećamo postradalih u osnovnoj školi Vladislav Ribnikar u Beogradu i selima oko Mladenovca, Duboni i Malom Orašju. Pominjemo ih sa nadom da se takva tragedija više nikada ne dogodi. Mislim da ih nećemo zaboraviti i svetosavskom verom da su sada tamo negde, u prostranstvima svetlosti, ljubavi i pravde, u zagrljaju Svetog Save - naglasila je premijerka.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

 

Ona je dodala da je protekla godina bila najtužnija i najpotresnija od svih koje pamtimo i da ne samo da ne bismo zaboravili tragediju, jer niko je nikada generacijama neće zaboraviti.

- Uvek će ostati kao neki ožiljak na duši ovoga naroda i ove zemlje. Ali da se ne bi ponovila, moramo još više negovati jedni druge razumevanje, toleranciju i da pružamo podršku i budemo otvoreni za razgovore. Konačno, svako ovde želi da nam svako dete bude zdravo i srećno. Zajedničkim radom, ja sam uverena, to možemo postići. Na dan Svetog Save uskliknimo s ljubavlju, poštovanjem i uvek zahvalni Svetom Savi - rekla je premijerka u svom obraćanju.

Ostavite komentar