Priče > Društvo

VUČIĆ NA SVETOSAVSKOJ AKADEMIJI: Jasno nam je, kao i Svetom Savi, da su MIR I JEDINSTVO jedini način OPSTANKA

Svečanost se održava u Makedonskom narodnom pozorištu

Izvor: K1info

Autor: Kristina Jokić

27/01/2024 > 19:07

podeli vest:

VUČIĆ NA SVETOSAVSKOJ AKADEMIJI: Jasno nam je, kao i Svetom Savi, da su MIR I JEDINSTVO jedini način OPSTANKA
Foto: Tanjug printscreen


Centralna svečana akademija povodom obeležavanja nacionalnog praznika Srba u Severnoj Makedoniji, Dana Svetog Save, održala se u Makedonskom narodnom pozorištu, a prvi put prisustvovao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Predsednik Vučić se obratio na Svetosavskoj akademiji, a pored njega govorili su i predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski i doskorašnji premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski.

Manifestaciji su prisustvovali i predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, predsednik Demokratske partije Srba u Severnoj Makedoniji Ivan Stoilković, kao i mnogobrojni predstavnici srpske zajednice u ovoj zemlji.

Predsednik organizacionog odbora Svetosavske akademije Ivan Stoilković je otvorio manifestaciju. 

- Predsednik Vučić je već godinama pokrovitelj ove manifestacije, a dočekali smo i da prvi put u istoriji Srbije i Makedonije predsednik Srbije poseti i Srbe u Makedoniji. Veće priznanje niste mogli da nam učinite - kazao je Stoilković, i dodao da je Vučić neprikosnoveni lider srpskog naroda.

Foto: Tanjug printscreen

 
Aleksandar Vučić: Ropstvo se zasniva na neznanju, to je znao i Sveti Sava

Predsednik Vučić je prilikom izlaska na binu pozdravljen aplauzom, i poručio je da je veoma srećan što je večeras u Skoplju.

- Ja sam prvi predsednik koji vam se obraća na ovakav način, i to mi je dodatna obaveza i još veća odgovornost. Želim pre govora da se zahvalim čoveku koji je uvek bio sa nama, čoveku koji nije ni profesor ni predsednik, ali je uvek bio i uz srpski i uz makedonski narod. Znam da je čvrst kao stena, i zato želim da pozdravite Peru Antića, proslavljenog košarkaškog asa - rekao je Vučić.

Predsednik kaže da je Sveti Sava sa pravom zvan ocem crkve i škole.

- I danas naš put zavisi od izbora - da li ćemo izabrati slobodu, ili sizerenstvo. Nezavisnost ili vazalstvo. Suverenitet ili podaništvo. Danas je Srbija neutralna i samostalna zemlja, i neće nikome dozvoliti nekome drugom da čuva njeno nebo. Nije lako biti na evropskom putu, a ne odreći se svojih tradicionalnim prijateljima, ne okrenuti im leđa u teškim trenucima - kazao je on.

Vučić ističe da poput Svetog Save biramo način na koji ostvarujemo svoje ciljeve.

- Jasno nam je kao i njemu da su mir i jedinstvo jedini način opstanka. Baš kao što je znao i da je politika veština mogućeg, pa je krunu tražio na zapadu, a arhiepiskopiju na istoku. Izabrao je školu, zakone, učenje i red. Budućnost svih nas nije moguća bez 800 godina ovih postulata. Ropstvo se danas zasniva na neznanju, na zaostajanju. To je znao i Sveti Sava, zato je učio i prevodio. Ostavio je u amanet svojim učenicima da podučavaju druge - rekao je predsednik Srbije.

Dodao je da moramo postaviti jasna pravila za one koji dolaze posle nas, i podsetio i da je Sveti Sava svoje najvažnije delo nazvao "Zakonopravilom". 

- Godinama sam se pitao kako je Sveti Sava ostao najvažnija ličnost naše istorije. Zahvaljujući Domentijanu, video sam da je proputovao ceo svet, da je stvorio neprevaziđeni zakon u Srba. Tom njegovom "Krmčijom" mi krmarimo burnim morima, i nadam se ne činimo greške. Vladika Nikolaj piše da je Sveti Sava, kada je kao mladić došao u manastir Vatoped, video veličanstvenost Vizantije. On postaje renesansni um pre renesanse. On je naš prvi pisac, diplomata, prosvetitelj, prvi zakonopisac. On je temelj naše civilizacije - kazao je Vučić.

Vučić: Nama su Makedonci najbliži narod

Mi Srbi, uz majku i Boga, prizivamo i duh Svetog Save, kazao je predsednik, citirajuću Dučića.

- Sledeći misao naših velikana mi vraćamo svoj dug Svetom Savi, gradeći škole, univerzitete. Ja bih dodao samo još nekoliko reči, o dobrim ljudima koji žive u Severnoj Makedoniji, i našoj braći Makedoncima. Ovo mi nisu pisali, sam ću reći to. Predsednik sam Srbije i ne plašim se da kažem. Nama su Makedonci najbliži narod, mi bliže od Makedonaca nemamo. To neskriveno i jasno kažem svima, i ništa ne tražimo od vaše zemlje - kazao je on.

Predsednik dodaje da nikada neće tražiti ni promene Ustava Severne Makedonije, niti nametati bilo kakve uslove. 

- Mi od vas očekujemo jedino da prihvatite našu bratski ispruženu ruku, nijedan problem nemamo. Kada igra vaša reprezentacija, da imate mnogo više navijača van Severne Makedonije, samo malo severno od vas, i znajte da smo uvek uz vas. Rekao sam da bližih od vas nemamo, ali moramo to postaviti na racionalne noge - rekao je Vučić.

On kaže da smo pre nekoliko dana postavili velike ciljeve, u želji da izgradimo Srbiju.

- Verujem da ćemo do 2027. imati BDP veći od 100 milijardi evra. Više nego tri puta više ćemo stvoriti za tih nekoliko godina. Ali to možemo samo uz vašu pomoć. Pozivam našu braću i prijatelje Makedonce da učestvuju u velikom projektu EXPO 2027. Trebaće nam izvođači, projektanti, radnici... Pozivam da to zajednički pripremimo, pa da imate najveći i najlepši štand - kazao je predsednik.

Dodaje da nikada neće nagovarati Skoplje na bilo šta, i samo moli sve da čuvamo sjajne odnose.

Povodom manifestacije, pripremljen je i kulturno-umetnički progam, u okviru kojeg nastupa Branka Zečević sa orkestrom, najbolja srpska frulašica Neda Nikolić, makedonski klarinetista Blagojče Trajkovski, glumac Aleksandar Lazić, Marko Kačarević sa svojim pojačkim sastavom "Srbski pravoslavni pojci", grupa "Iskon" i ansambl "Kolo".

U Severnoj Makedoniji je na ovaj dan od 2007. godine nacionalni praznik Srba, a centralna svečanost se svake godine održava u Skoplju. Ovaj dan je neradni dan za pripadnike srpske zajednice u Severnoj Makedoniji.

 

Ostavite komentar