Priče > Društvo

Postoji velika razlika između POKLONA I MITA! Koliko je, ipak, dozvoljeno da "POČASTITE" LEKARA?

Čokolada, flaša pića, parfem ili koverta sa novcem – da li i šta odneti lekaru i medicinskim sestrama? Da li je to poklon ili mito?

Izvor: K1info/rts.rs

Autor: Kristina Jokić

28/01/2024 > 09:31

podeli vest:

Postoji velika razlika između POKLONA I MITA! Koliko je, ipak, dozvoljeno da "POČASTITE" LEKARA?
Foto: Freepik.com


Postavlja se veliko pitanje da li uopšte nositi bilo kakav poklon lekarima i medicinskim sestrama, ali i to da li će se lekar više truditi ako mu nešto odnesemo ili za tim nema potrebe, jer on radi svoj posao kao što i mi radimo svoj.

Savo Pilipović, predsednik Udruženja pacijenata Srbije, priča da ga svakodnevno zovu pacijenti da bi se konsultovali o lečenju, a često pitaju i da li treba lekaru odneti poklon. Njegov odgovor je uvek odričan.

Sličnu dilemu imao je i sam kada se zbog melanoma lečio na VMA i kada prognoze nisu bile dobre.

- Otac me je pitao kada sam bio teško bolestan, kako ćemo mi da se odužimo toj Lidiji. Ja sam mu rekao - 'nikako ćale, taj dug će ostati'. Ja se trudim kao predsednik Udruženja pacijenata da odužim deo mog duga prema tim i drugim ljudima, tako što ću raditi kao predsednik pacijenata isto onako kako su oni mene lečili - ističe Savo Pilipović.

Posebno smo osetljivi kada su u pitanju deca

- Svima nama bude jako neprijatno i ako donesu neku sitnicu, zahvaljujemo se, odbijemo. Oni nekad insistiraju, nekad i prihvatimo neku sitnicu, znači to je nešto, kažem, što ostaje u kolektivu - navela je pedijatrica u Domu zdravlja "Vračar" dr Milica Ćuk.

Foto: Freepik.com

 
Lekari smeju da prime poklon, ali evo kakav

Usvajanjem Zakona o Zdravstvenoj zaštiti u aprilu 2019. godine ozvaničena je nepisana tradicija u Srbiji da se kod lekara ne ide praznih ruku.

Propisano je da lekari mogu da prime poklon koji nije novac ili hartije od vrednosti, a ukupna vrednost ne sme da bude veća od prosečne neto zarade, koja je u tom trenutku iznosila 462 evra.

To nije mito, međutim, ni poklon nije obavezan, naprotiv. Zašto bismo o tome uopšte razmišljali, kad već plaćamo zdravstveno osiguranje - ovo je ipak, pitanje koje mnoge muči.

Ostavite komentar