Priče > Društvo

BRNABIĆ o NASILJU U ŠKOLAMA i MOTIVACIJI UČENIKA: Važan je SISTEM "Čuvam te"

Predsednica Vlade Srbije naglasila je da su nagradili 112 učenika koji su svoje izuzetne rezultate ostvarili u nastavnim oblastima

Izvor: K1info/Tanjug

27/01/2024 > 16:03

podeli vest:

BRNABIĆ o NASILJU U ŠKOLAMA i MOTIVACIJI UČENIKA: Važan je SISTEM "Čuvam te"
Foto: TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ/ nr


Predsednica Vlade Srbije izjavila je danas, na konferenciji o obrazovanju, da je, uz dualno obrazovanje, među najvažnijim rezultatima ostvarenim tokom 2023. godine i to što je počelo strateško prepoznavanje i nagrađivanje osnovaca za izuzetne rezultate na republičkim i međunarodnim takmičenjima, kao i to što je uvedena Nacionalna plaforma "Čuvam te".

- Od prošle godine u Srbiji se prvi put prepoznaju i nagrađuju učenici osnovnih škola za izuzetne rezultate na republičkim i međunarodnim takmičenjima pomoću platforme "Takmičari generacije", koja je puštena u funkciju u decembru 2023. - istakla je Brnabić na Drugoj godišnjoj konferenciji o obrazovanju.

Taj skup, organizovan u Palati Srbija, organizovan je na inicijativu Kabineta predsednice vlade, sa ciljem, kako je rekla, da se predstavi ono što Vlada Srbije želi da vidi u obrazovnom sistemu, jer "u 21. veku - veku nauke, tehnologije, kreativnosti i stvaralašta - bez jakog obrazovanja nema jake zemlje".

Foto: TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ/ nr

 

Predsednica Vlade Srbije naglasila je da su nagradili 112 učenika koji su svoje izuzetne rezultate ostvarili u nastavnim oblastima.

Podsetila je da je prošle godine, na Prvoj nacionalnoj konferenciji o obrazovanju, kao jedan od prioriteta postavljeno upravo to prepoznavanje đaka sa izuzetnim sposobnostima i talentima, a što je bilo veoma dugo zapostavljeno.

To nam je bio jedan od strateških prioriteta, rekla je Brnabić i najavila da će lista oblasti biti proširena tako da obuhvati i sport i umetnost. 

- Cilj je da prepoznajemo talente u svim oblastima i u najranijem uzrastu kako bi ih negovali i pružili im adekvatnu podršku - rekla je Brnabić na konferenciji na kojoj je bilo reči i o preciznim podacima koji nadležnima pomažu da usmeravaju reforme u obrazovnom sistemu i da se prate efekti.

Foto: TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ/ nr

 

Kao važno, istakla je Nacionalnu platformu "Čuvam te" za prevenciju nasilja koje uključuje decu i objedinjuje preko 2.700 državnih organa i ustanova koje na taj način koordinisano postupaju po prijavama.

- Od 19. maja 2023. godine, kada je omogućena prijava nasilja koje uključuje decu u okviru nacionalne platforme 'Čuvam te', evidentirano je 2.199 prijava, od kojih je 1.763 uzeto u postupanje. Među tim prijavama koje su evidentirane ili onlajn prijavom građana ili u samim ustanovama, 1.157 situacija nasilja se dogodilo u ustanovi obrazovanja, 274 na ulici ili javnom mestu, 199 na internetu, a 128 kod kuće - rekla je predsednica vlade. 

Prema njenim rečima, u procentima, u 42,1 odsto prijava evidentirano je fizičko nasilje, 35,3 odsto psihičko, 31,9 odsto vršnjačko.

Naglasila je da se na platformi "Čuvam te" trenutno nalazi 15 obuka za nastavnike, roditelje i učenike, koje je koristilo više od 70.000 jedinstvenih korisnika do sada, a oni su završili ukupno 151.498 obuka.

Predsednica Vlade Srbije istakla je i značaj dualnog obrazovanja i rezultate koje ono daje, a koji pokazuju da je važno da se širi njegov opseg.

Foto: TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ/ nr

 

Mladi koji srednju školu završe po dualnom modelu imaju i 52 odsto veću početnu platu od onih koji pohađaju klasično srednje obrazovanje.

- Na nivou Republike, među učenicima koji su srednju školu završili 2023. godine, oni koji koji su se obrazovali po dualnom modelu zaposlili su se sa prvom prosečnom bruto platom u iznosu od 71.986 dinara, a po klasičnom modelu 65.375 dinara - rekla je Brnabić 

Brnabić je naglasila da je značajna razlika i u početnim platama.

Podsetila je da je u Tehničkoj školi u Valjevu, koja je ujedno i Regionalni trening centar, 235 učenika završilo srednju školu u 2023. 

- Među njima, zaposleno je 71,43 odsto onih koji su se obrazovali po dualnom modelu sa prosečnom prvom bruto zaradom od 108.989 dinara, a 26,7 odsto učenika koji su pohađali klasični oblik nastave, sa prvom bruto zaradom od 71.531 dinara - navela je Brnabić i rekla da sve to govori koliko više šasne imaju mladi koji završavaju dualno obrazovanje.

Na konferenciji su predstavljeni i rezultati učinjenog u poslednjih godinu dana od prve godišnje konferencije.
Pored premijerke Brnabić, na skupu su govorili i ministri prosvete Slavica Đukić Dejanović, informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović, nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović, predstavnici Kancelarije za dualno obrazovanje.

Predsednica Vlade Srbije čestitala je svima školsku slavu Savindan, i izrazila zadovoljstvo što je baš taj dan prilika da se održi Druga godišinja konferencija o obrazovanju, na kojoj treba da se prođe kroz sve što je urađeno u jednom od najvažnijhi sekotra za Srbiju i budućnost zemlje, a to je sektor prosvete i obrazovanja.

 

Ostavite komentar