Priče > Društvo

Đaci koji su završili školu po DUALNOM MODELU imaju i do 52% VEĆE PLATE: Prosečna PRVA ZARADA oko 100.000 dinara

Na konferenciji su predstavljeni i rezultati učinjenog u poslednjih godinu dana od prve godišnje konferencije

Izvor: K1info/Tanjug

Autor: Anica Ninković

27/01/2024 > 13:54

podeli vest:

Đaci koji su završili školu po DUALNOM MODELU imaju i do 52% VEĆE PLATE: Prosečna PRVA ZARADA oko 100.000 dinara
Foto: TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ/ nr


Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da mladi koji srednju školu završe po dualnom modelu imaju i 52 odsto veću početnu platu od onih koji pohađaju klasično srednje obrazovanje.

- Na nivou Republike, među učenicima koji su srednju školu završili 2023. godine, oni koji koji su se obrazovali po dualnom modelu zaposlili su se sa prvom prosečnom bruto platom u iznosu od 71.986 dinara, a po klasičnom modelu 65.375 dinara - rekla je Brnabić u Palati Srbija na Drugoj godišnjoj konferenciji o obrazovanju, organizovanoj na inicijativu Kabineta predsednice vlade a čiji je cilj, kako je rekla, da se predstavi ono što Vlada Srbije želi da vidi u obrazovnom sistemu, jer u 21. veku - veku nauke, tehnologije, kreativnosti i stvaralašta bez jakog obrazovanja nema jake zemlje.

Brnabić je nagalsila da je značajna razlika u početnim platama. Podsetila je da je u Tehničkoj školi u Valjevu, koja je ujedno i Regionalni trening centar, 235 učenika završilo srednju školu u 2023. godine.

- Među njima, zaposleno je 71,43 odsto onih koji su se obrazovali po dualnom modelu sa prosečnom prvom bruto zaradom od 108.989 dinara, a 26,7 odsto učenika koji su pohađali klasični oblik nastave, sa prvom bruto zaradom od 71.531 dinara - rekla je Brnabić i rekla da sve to govori koliko više šasne imaju mladi koji završavaju dualno obrazovanje.

Predsednica Vlade Srbije rekla da je samo među učenicima u toj školi, 52,36 odsto veća plata đaka koji su pohađali dualni model od onih koji su pohađali klasičan.

- Takođe, gledajući jedan obrazovni profil, Monter telekomunikacionih mreža u srednjoj Tehničkoj PTT školi, koji je 2023. godine završio 31 učenik, zaposleno je 66,67 odsto onih koji su bili na dualnom (10 zaposlenih), a 31,25 odsto onih koji su bili na klasičnom modelu (pet zaposlenih) - rekla je Brnabić.

Prosečna prva bruto plata onih koji su ovaj obrazovni profil u ovoj školi pohađali po dualnom modelu je 100.224 dinara, a onih koji su isti profil pohađali po klasičnom je 74.465 dinara.
Naglasila je da su to sve podaci koji sasvim jasno govore o uspešnosti dulanog obrazovanja.

- Takve činjenice kazuju da moramo da širimo opseg dualnog obrazovanja, rekla je Brnabić i dodala da je na jačanju dualnog obrazovanja insitiraju sve insitucije i predsednik Srbije - rekla je ona.

Druga godišnja konferencija o obrazovanju, organizovana na inicijativu Kabineta predsednice vlade, održanava se danas u Palati Srbija da bi se sumirale realizovani sistemski koraci koje omogućavaju bolje sagledavanje obrazovnog sistema, ali i da se vidi šta je potrebno menjati.

Na konferenciji su predstavljeni i rezultati učinjenog u poslednjih godinu dana od prve godišnje konferencije. Pored premijerke Brnabić, na skupu su govorili i ministri prosvete Slavica Đukić Dejanović, informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović, nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović, predstavnici Kancelarije za dualno obrazovanje.

Na konferenciji su predstavljeni i rezultati učinjenog u poslednjih godinu dana od prve godišnje konferencije.

Predsednica Vlade Srbije čestitala je svima školsku slavu Savidnadn, i izrazila zadovoljstvo što je baš taj dan prilika da se održi godišinja konfernecija, na kojoj prolaze kroz sve urađeno u jednom od najvažnijhi sekotra u obrazovanju. Konferencija je ujedno prilika da se predstave koraci za dalje, da se trasira dalji put i prioriteti u obrazovanju, rekla je ona.
 

Ostavite komentar