Priče > Društvo

OPERACIJA ŽELUCA rešava GOJAZNOST, ali nikako nije za sve: Ko sme pod NOŽ i ZAŠTO DOLAZI DO FATALNIH KOMPLIKACIJA?

U emisiji "Uranak" na K1 televiziji doktor Ognjan Skrobić detaljno o posledicama zbog operacije želuca

Izvor: K1info

Autor: Mina Duduković

23/01/2024 > 12:52

podeli vest:

OPERACIJA ŽELUCA rešava GOJAZNOST, ali nikako nije za sve: Ko sme pod NOŽ i ZAŠTO DOLAZI DO FATALNIH KOMPLIKACIJA?
Foto: Pixabay.com


Nedavna smrt Erin Gibson (20), Britanke koja je u Beogradu preminula nakon zahvata u Turskoj, postavlja ozbiljna pitanja o sigurnosti i rizicima operacija smanjenja želuca, koje su obavljene van domovine pacijenata.

Ova nesreća nije izolovan slučaj, budući da smo već svedoci više sličnih tragedija koje su se dogodile nakon operacija želuca u Turskoj.

U emisiji "Uranak" na K1 televiziji doktor Ognjan Skrobić detaljno je objasnio kakve komplikacije mogu nastati posle ove intervencije, kao i ko sme, a ko ne sme pod nož. 

- Tu nije problem sama hirurška intervencija, već taj ekspresni odlazak bez perioda pripreme, bez izrađenih testova koji moraju da se urade pre operacije. Znam da postoje jako dobre bolnice u Turskoj, ali one u kojima se radi jeftino su iznajmljene i obično se radi noću. Radi se o velikom broju pacijenata u malo vremena i shodno tome, komplikacije su značajno veće - kaže doktor.

On dodaje da je stepen komplikacija jako nizak, ako se operacija dobro pripremi i uradi.

- Operacija je složena, i ako se dobro pripremi i uradi, stepen komplikacija je vrlo nizak. On ide ispod u Hajvolim centrima u Evropi, a mogu ponosno reći i kod nas, svega 0,1 posto. Pretpostavka je da je ova devojka dobila sepsu, koja kod gojaznih pacijenata rapidno napreduje, praktično dosežući tačku gde ništa nije moglo da se preduzme kako bi joj se pomoglo - dodaje on.

Doktor ističe da postoji nekoliko vrsta operacija smanjenja želuca, ali da se najčešće radi sužavanje.

- Postoje različite vrste smanjenja želuca, pri čemu je najčešći oblik "sliv", gde se želudac sužava zadržavajući otprilike dvadeset posto od ukupnog volumena. Osim ograničenja u unosu hrane u želudac, pacijent doživljava i promene u metaboličkom i digestivnom traktu, čije su posledice izuzetno pozitivne. Osobe koje su se suočavale s problemima gojaznosti, dijabetesa i sličnih stanja, često postižu značajno poboljšanje već nakon šest meseci. Neke od impresivnih rezultata uključuju smanjenje ili potpuno odustajanje od insulina, prestanak uzimanja lekova za pritisak, čime se postiže izuzetna kontrola nad prethodnim zdravstvenim izazovima - objašnjava doktor.

Foto: TikTok printscreen

 

Prema njegovim rečima ova procedura se pokazala kao izuzetno korisna za produžavanje života gojaznih pacijenata, pod uslovom da se sprovodi s pravilnim indikacijama.

- Indikacije su vrlo jasne i striktne - indeks telesne težine preko 35 ili preko 30 u prisustvu šećerne bolesti, visokog krvnog pritiska ili drugih stanja povezanih s gojaznošću. Operacija traje oko sat vremena i izvodi se isključivo laparoskopski, što značajno skraćuje period oporavka. Pacijent je već dan nakon operacije u mogućnosti da stane na noge, dok drugi dan već može napustiti bolnicu i vratiti se kući. Bitno je da pacijent bude blizu, omogućavajući brzu reakciju u slučaju potrebe. Što se tiče specifičnog slučaja, nisam upoznat s detaljima, ali stanje pacijentkinje se, prema informacijama, razvilo dok je boravila u Istanbulu. Nelogično je da je tokom pregleda, kada je dobila odobrenje za putovanje, sve bilo u redu, a da se zatim tako brzo razvio klinički problem i slabost - kaže Skrobić. .

On objašnjava i kako je moguće preminuloj Britanki niko posle pregleda nije video da joj je presečeno tanko crevo. 

Foto: Youtube PrintScreen/K1 Televizija

 

- Mogući problem može biti u presecanju tankog creva, što može proisteći iz velikog broja pacijenata, nedostatka komunikacije ili adekvatne pripreme. Indikacija mora biti strogo poštovana, a osoba koja ne ispunjava potreban indeks telesne mase, ja lično nikada ne bih preporučio ni privatnu ni državnu operaciju. Pacijenti trebaju biti svesni mogućih komplikacija koje se generalno mogu javiti, bilo da su povezane s anestezijom ili samom hirurgijom, što je uobičajeno za svaku intervenciju. Ovi pacijenti su izuzetno specifični i predstavljaju izazov za anesteziologa. Tim ljudi koji se bavi ovom vrstom hirurgije mora biti visoko uigran i pažljiv u postizanju optimalnih rezultata - napominje dr Skrobić.

On dodaje da su kontrole posle operacije veoma važni. 

- Ako ih otpustimo drugog ili trećeg dana nakon operacije, ponovni pregledi će biti zakazani nakon desetak dana kada se skidaju konci. Nakon toga, redovni kontrolni pregledi se obavljaju na mesečnom, tromesečnom, šestomesečnom, a potom i godišnjem nivou - zaključio je dr Ognjan Skrobić u emisiji "Uranak" na televiziji K1.

Ostavite komentar