Priče > Društvo

Prvo REKONSTRUKCIJA NAJVEĆIH PORODILIŠTA: Evo gde se SELI NARODNI FRONT i kako će država stati na put AKUŠERSKOM NASILJU

Cilj je da se obezbede roditeljske sobe i da se obezbedi privatnost za majku i porodicu

Izvor: K1info/rts.rs

Autor: Katarina Milanović

22/01/2024 > 15:51

podeli vest:

Prvo REKONSTRUKCIJA NAJVEĆIH PORODILIŠTA: Evo gde se SELI NARODNI FRONT i kako će država stati na put AKUŠERSKOM NASILJU
Foto: Freepik.com


U Srbiji je do decembra prošle godine rođeno oko 56.000 beba, podaci su Republičkog zavoda za statistiku. Kako bi se poboljšali uslovi za mame i bebe, država će u naredne četiri godine rekonstruisati sva porodilišta.

Prema rečima direktorke  RFZO Sanja Radojević Škodrić, u naredna dva meseca biće napravljen ozbiljan plan i da će brojni objekti biti rekonstruisani, a neka porodilišta će dobiti i nove zgrade poput GAK Narodni front koji dobija novu zgradu na Bežanijskoj kosi.

Ona je za RTS rekla da je cilj da se obezbede roditeljske sobe i da se obezbedi privatnost za majku i porodicu.

Istakla je da je poslednjih godina mnogo ulagano u rekonstrukciju i izgradnju bolnica, a da su ostala još porodilišta. Iz tog razloga je, kaže, predsednik Aleksandar Vučić najavio rekonstrukciju ili izgradnju 59 porodilišta do 2027. godine. Od toga su 53 porodilišta pri bolnicima, a šest van bolnica poput porodilišta u Preševu, Ljuboviji, Tutinu ili Topoli.

Sanja Radojević Škodrić je dodala da se u rekonstrukciju kreće od najvećih porodilišta.

- Važna je svaka beba, ali je bitno da se svaka beba rodi u svom gradu pod istim standardima. Cilj je da se obezbede roditeljske sobe da se obezbedi privatnost za majku i porodicu. Zaboravljamo višekrevetne sobe i zajednička kupatila za više soba. Rekonstrukcija podrazumeva da će za svaku porodilju postojati soba sa kupatilom da može da bude pratilac sa njom - istakla je direktorka RFZO.

Napomenula je da kada pored porodilje postoji bliska osoba, onda se smanjuje i akušersko nasilje.

Foto: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/bs

 

Sanja Radojević Škodrić kaže da je bitna i edukacija i da mora da se definiše šta je verbalno, a šta fizičko nasilje i ističe da događaj iz Sremske Mitrovice ne sme da se ponovi.

Vantelesna oplodnja

Govoreći o programu vantelesne oplodnje, Radojević Škodrić kaže da svaki šesti par ima problem sa začećem, a Srbija je po obimu prava za vantelesnu oplodnju o trošku države prva zemlja.

- Jedno od razmišljanja su Nifti testovi o trošku države. To će biti o trošku države, napravićemo ozbiljnu analizu koji su testovi neophodni - rekla je ona.

Skrining za SMA

Skrining za spinilnu mišićnu atrofiju uveden je u septembru 2023. godine, a do sada je pregledano 17.139 beba. Kod tri bebe otkrivena je spinalna mišićna atrofija i one su odmah primile lek, što je veoma bitno. Radojević Škodrić kaže da sva tri leka koja postoje u svetu postoje i u Srbiji o trošku države.

Kako je rekla, za retke bolisti se sve više izdvaja, maksimalno se razmišlja kako da se olakša tim osobama i njihovim porodicama.

- Zato je predsednik najavio vaučere od 35.000 dinara za suplemente i lekove, druga mera su vaučeri od 50.000 za odlazak na rehabilitacije u banje i na palnine i treća mera je jednokratna pomoć od 25.000 dinara - rekla je Sanja Radojević Škodrić.

Napomenula je da je budžet za retke bolesti osnovan 2013. godine i on je do sada samo za lekove povećan 55 puta.

Za inovativne lekove 200 miliona evra

Vest koja je iznenadila sve, kako je rekla, je ta što je predsednik najavio u subotu 200 miliona evra za inovatinve lekove za retke bolesti.

- To je ogroman iznos i više se neće desiti da postoji neki inovativni lek u regionu, a da ne postoji u Srbiji - rekla je Radojević Škodrić.

 

 

Ostavite komentar