Priče > Društvo

Seničić o PROPASTI poznate TURISTIČKE AGENCIJE: Putnici bi trebalo da dobiju 100% IZNOSA koji su uplatili

Agencija je imala obavezujuću polisu osiguranja čija je vrednost daleko veća nego što su zahtevi putnika, poručio je Seničić

Izvor: K1info/Tanjug

Autor: Katarina Milanović

04/01/2024 > 13:47

podeli vest:

Seničić o PROPASTI poznate TURISTIČKE AGENCIJE: Putnici bi trebalo da dobiju 100% IZNOSA koji su uplatili
Foto: Tanjug printscreen


Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (YUTA) Aleksandar Seničić izjavio je danas da bi putnici koji su uplatili aranžmane u agenciji "Barcino turs", a nisu ih ostvarili, trebalo da dobiju 100 odsto uplaćenog iznosa.

On je za televiziju Tanjug rekao da je oštećenim putnicima "Barcino turs" osiguravajuća kuća "Milenijum osiguranje" poslala obaveštenje da je, u skladu sa odlukom ministarstva turizma, proglašena insolventnost ove agencije i uputila ih da se jave kako bi bila nadoknađena šteta. Seničić je naveo da je u pitanju zakonom propisana procedura koja mora da se poštuje u ovakvim slučajevima, koji se dešavaju, ne samo u Srbiji, već i svuda u svetu.

- Agencija 'Barcino', gde je proglašena insolventnost ili bankrot, imala je obavezujuću polisu osiguranja koja je neophodna da bi se uopšte bavila ovim poslom. Njena vrednost je, prema saznanjima koje ja imam, daleko veća nego što su zahtevi putnika. Trebalo bi da svi putnici dobiju 100 odsto iznosa koji su uplatili - izjavio je Seničić za Tanjug.

Kako je rekao, očekuje da u naredna dva do tri meseca, ukoliko imaju potrebnu dokumentaciju, svi putnici koji budu aplicirali dobiju sav novac nazad. Komentarišući navode druge grupe putnika, koja je za Novu godinu putovala na italijansko jezero Lago di Garda, a potom bila smeštena 130 kilometara dalje, Seničić je istakao da je to česta pojava u vreme praznika kada je velik broj putnika i kada su objekti preopterećeni.

Prema njegovoj oceni, putnici imaju pravo da zahtevaju delimično povraćaj novca zbog delimičnog neispunjenja programa putovanja, imajući u vidu da je, kako kaže, našim zakonom jasno precizirano da ukoliko se ide na određenu destinaciju, smeštaj mora da bude upravo na toj destinaciji ili negde u okruženju.

- Savet je da se obrate agenciji po povratku sa puta. Imaju rok od osam dana, odnosno 15 dana je najkasniji rok da upute žalbu i da zahtevaju delimično povraćaj novca zato što nije ispunjen program putovanja. Ukoliko to ne bude kako treba, treba da se obrate turističkoj inspekciji sa istim zahtevom. Ukoliko je agencija naša članica, mogu da se obrate i nama da sprovedemo proces arbitraže koji je vrlo brz, koji je vrlo sličan sudskom postupku i da na taj način zaštitimo njihova prava i da dobiju delimično povraćaj novca za neispunjenje programa putovanja - naveo je Seničić.

Direktor YUTA naveo je da je za Novu godinu u Srbiji bilo stranih gostiju na mestima gde ranije nisu bili primećivani.

- Prednjačili su bugarski gosti koji su ranijih godina u desetinama hiljada boravili pre svega u istočnoj ili jugoistočnoj Srbiji. Ove godine smo ih viđali u Beogradu i okolini, u Novom Sadu, bilo ih je oko šest hiljada u Vrnjačkoj Banji, na Zlatiboru, na Kopaoniku... Počeli su da putuju više po Srbiji, što je svakako dobra vest - izjavio je Seničić i dodao da je bilo mnogo turista i iz Grčke, Turske i zemalja bivše Jugoslavije.

Kako je rekao, naši turisti za Novu godinu najčešće su obilazili evropske gradove, poput Istanbula, Atine, Soluna, Sofije, Temišvara, Budimpešte, Praga i Beča, kao i gradove regiona - Trebinje, Banjaluku, Sarajevo, Skoplje i Ohrid. Kada je reč o odlasku na daleke destinacije, postoji interesovanje naših turista, ali ono je manje nego 90-tih godina prošlog veka. Nakon svetske pandemije, kako je podsetio, cene avio karata su skočile.

- Ako pogledamo da prosečan aranžman, recimo, za Zanzibar košta oko 1.500 eura, to nije tako strašno, obzirom da se radi o izuzetno dalekoj destinaciji i destinaciji gde se 80 odsto cene, u stvari, odnosi na avio kartu. Ali, isto tako može se naći karta za Tajland za 600-700 eura ukoliko to planirate na vreme, nekoliko meseci unapred - istakao je Seničić.

Direktor YUTA naveo je i da se naredni udarni termin, u turističkom smislu, očekuje za Sretenje, kada će naročito popularni biti aranžmani na planinama sa skijanjem.

Ostavite komentar