Priče > Društvo

PREJEDANJE ZA PRAZNIKE je opasno, zbog jedne stvari mnogi ZAVRŠE U BOLNICI: Evo šta LEKARI SAVETUJU

Većina ne misli na svoj organizam kada ugleda trpezu sa svakojakim slanim i slatkim poslasticama, a to im se kasnije može "obiti o glavu"

Izvor: K1info

Autor: Katarina Milanović

06/01/2024 > 16:49

podeli vest:

PREJEDANJE ZA PRAZNIKE je opasno, zbog jedne stvari mnogi ZAVRŠE U BOLNICI: Evo šta LEKARI SAVETUJU
Foto: Unsplash.com


Tokom novogodišnjih i božićnih praznika svi uživaju u bogatoj gozbi na kojoj se tradicionalno uvek nalaze pečenje, sarma, ruska salata, domaća pršuta, kajmak i razne poslastice.

Ipak, mnogi umeju da preteraju sa hranom i pićem, pa su svake godine čekaonice hitnih prijema u zdravstvenim ustanovama širom zemlje uglavnom pune pacijenata sa stomačnim tegobama.

Prema rečima stručnjaka, većina ljudi ne misli na svoj organizam kada ugleda trpezu sa svakojakim slanim i slatkim poslasticama, a to im se kasnije može "obiti o glavu".

Specijalista opšte prakse dr Branka Grujić kaze da prejedanje tokom praznika nije retko, a u nekim situacijama ni bezazleno.

- Kada vlada praznično raspoloženje ljudi se opuste, jedu šta god žele i ne razmišljaju o zučnoj kesi, masnoj jetri i slično. Zato ima onih koji su zbog prejedanja za praznike osetili tegobe, pa se javljaju u dežurne ustanove - kaže ona i dodaje:

Hrana koju jedemo za praznike je jaka, masna i teška za želudac, a posebno ako smo pre toga postili. Prelazak sa posne hrane na onu koju jedemo za božićnom trpezom je stres za organizam i ako preteramo javljaju se tegobe. Može doći do povraćanja, dijareje i bolova u stomaku, pa čak i nekih ozbiljnijih problema. Moj savet ljudima je da jedu sve, jer ko može da odoli da ne jede pečenje i rusku salatu, ali u manjim količinama. Samo smanjite porcije i sve će biti u redu.

Ipak, u zdravstvenim ustanovama mnogo je više onih koji preteraju sa alkoholom.

Toksikologija bude puna onih koji su popili koju čašicu više - kaže dr Grujić.

Leka za ove tegobe nema.

Rasol je odličan za trežnjenje, ali i za probleme sa želudcem izazvane prejedanjem. Dobar san i mirovanje, takođe, mogu da pomognu - savetuje dr Grujić.

I nutricionista Milka Raičević upozorava da prejedanje može izazvati povećan šećer i masnoće u krvi, ali i mnogo ozbiljnije zdravstvene probleme.

- Jedite sve, ali umereno. Važno je da jedete salate, ali ne one pune majoneza i pavlake, već povrće. Uz pomoć povrća lakše i brže ćete svariti sve što ste pojeli. Takođe, uvek pre za dezert izaberite voćnu, a ne čokoladnu tortu - savetuje ona.

POSLEDICE PREJEDANJA: 
  • dijareja
  • povraćanje
  • mučnina
  • čir na želucu
  • pankreatitis
  • žuč
  • visok krvni pritisak

Ostavite komentar