Priče > Društvo

Ko PLANIRA PUTOVANJE za NOVU GODINU, pored NOVCA, ima BRIGU VIŠE: Treba li da nas sekira BEZBEDNOSNA SITUACIJA u SVETU?

Lepo se provedite, ali držite se uputstava, vodiča i organa vlasti u inostranstvu i nikako ne napuštajte grupu, kaže stručnjak za bezbednost

Izvor: K1info/Tanjug

08/11/2023 > 06:58

podeli vest:

Ko PLANIRA PUTOVANJE za NOVU GODINU, pored NOVCA, ima BRIGU VIŠE: Treba li da nas sekira BEZBEDNOSNA SITUACIJA u SVETU?
Foto: Unsplash.com


Prošle godine je novogodišnje praznike u inostranstvu provelo oko 100.000 naših građana. Turističke agencije već pripremaju aranžamane, a koliko ljudi će ove godine odlučiti da najluđu noć provede na nekom od svetskih trgova znaće se za oko mesec dana.

Jedno je izvesno - ko planira takvo putovanje, ove godine ima brigu više. Ne razmišlja se samo o finansijama.

Ko planira da putuje za Novu godinu, već bira destinaciju, broji dane i novac. U turističkim agencijama pripremaju aranžmane, ali pažljivo prate situaciju u svetu.

- U slučaju nekih vanrednih okolnosti, da agencija mora zbog bezbednosti ili elementarnih nepogoda da otkaže putovanje, u tom slučaju se novac u potpunosti vraća. Eventualno agencija može da naplati samo neke učinjene troškove koje je imala, što je navedeno u programu putovanja i putnik je unapred obavešten o tome. Ali, u najvećem broju slučajeva vraćaju se stopostotni iznosi - navodi Vladimir Vlaho iz turističke agencije "Sabra".

Foto: Tanjug/Luka Stokić

 

U slučaju vanrednih okolnosti u toku samog putovanja, agencija će u saradnji sa lokalnim i vlastima u Srbiji preduzeti sve mere za bezbednost putnika, uključujući i povratak pre kraja aranžmana.

Osiguranje od, na primer, terorističkih napada, putnici ne mogu da uplate, ali je preporuka da se uz zdravstveno uplati i osiuranje od otkaza putovanja. Vremenski uslovi mogu biti loši, avioni mogu da kasne, čekaće se na granicama... Najčešće se za Novu godinu i Božić obilaze veliki evropski gradovi i putovanja traju nekoliko dana.

- Nikako (ne treba biti) na bilo kakvim demonstracijama ili bilo kakvim velikim okupljanjima u političke svrhe. Treba izbegavati i velika okupljanja kada je reč o koncertima, utakmicama... Pre svega u velikim evropskim gradovima s obzirom da postoji nekakva pretnja uslovno rečeno terorističkim napadima. Naravno, ona je povećana sada usled ovih svih dešavanja, ali uvek je to tako kada putujemo u inostranstvo – treba biti oprezan i odgovoran prema sebi i prema drugima - objašnjava Aleksandar Seničić iz organizacije JUTA.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

 

Naša zemlja je potpuno bezbedna za turiste iz svih krajeva sveta, kažu stručnjaci. Treba biti oprezan u inostranstvu.

- Najvažnije jeste – putujte, lepo se provedite, ali vodite računa i držite se uputstava i vodiča i organa vlasti zemalja u koje dolazite i nikako ne napuštajte grupu, nekakva samostalna istraživanja - savetuje Božidar Spasić, stručnjak za bezbednost.

Prošle godine novogodišnje praznike je u inostranstvu, prema procenama turističkih radnika, provelo oko 100.000 naših građana. Kako kažu u agencijama, kako će to izgledati ove godine, znaće se za mesec dana.

Ostavite komentar