Priče > Društvo

Mnoga deca za NOVOGODIŠNJI POKLON žele KUCU ILI MACU, ali... DOBRO RAZMISLITE pre nego što ih "SPAKUJETE U MAŠNICU"

Životinja traži vreme, energiju, pažnju, emociju, na kraju krajeva i novac, upozoravaju stručnjaci

Izvor: K1info/rts.rs

30/12/2023 > 12:43

podeli vest:

Mnoga deca za NOVOGODIŠNJI POKLON žele KUCU ILI MACU, ali... DOBRO RAZMISLITE pre nego što ih "SPAKUJETE U MAŠNICU"
Foto: Freepik.com


Neretko roditelji pokažu slabost prema deci, i na njihovo insistiranje, kupe psa, mačku ili zeca za novogodišnji poklon. Stručnjaci upozoravaju da životinja ipak nije uvek adekvatan dar, bez obzira na povod.

Onaj ko planira da kao novogodišnji poklon kupi životinju, mora pre toga ozbiljno da razmisli.

- To je najčešća greška oko novogodišnjih praznika, kada je Dan zaljubljenih, kada je nekome rođendan... Mi tada krenemo impulsivno, pošto nam se dopadaju slatke kuce i mace, u neke mašnice upakovane. One nam se dopadnu, odreagujemo emotivno i želimo da ih imamo kao neki poklončić. Međutim, ne razmišljamo da to nije stvar, koju, kad kupite, posle možete da odložite - rekao je Aleksandar Gavrić iz organizacije Animal Rescue.

Postavlja i pitanje o tome, šta se dešava u slučaju da primalac takvog poklona nema vremena za životinju

- Životinja traži vreme, energiju, pažnju, emociju, na kraju krajeva i novac. Morate da ih lečite, hranite, vodite sa sobom, ako idete na odmor. To zahteva poseban tretmna, smeštaj gde će da ih prime... - rekao je Gavrić i naglasio da neki ljudi, tek kada dobiju životinju, shvate koji su to problemi koji mogu da se dese i sa kojima se treba suočiti.

Iz navedenih razloga, kako kaže, u periodu praznika, organizacije za brigu o životinjama ih ne daju na udomljavanje. Važno je, naglašava, da se zato ljudi „stave na razmišljanje“ o ljubimcu na duge staze. 

Proba kao dobar preventivni metod

Gavrić predlaže ljudima koji žele da čuvaju životinje najpre obave probu, tako što bi uzeli na kratko mačku ili psa od prijatelja ili rođaka, i prvo proveli malo vremena sa njima kako bi shvatili da ljubimac ima potrebe i da nije igračka. Poziva sve zainteresovane i u organizaciju Animal Rescue, gde takođe mogu da provedu izvesno vreme sa mačkama, koje takođe, posle izvesnog vremena i realnog donošenja odluke o čuvanju, mogu da udome.

- To je živo biće koje ima osećanja kao i mi, koje traži sve ono što tražimo i mi, koje oseća i ljubav i pažnju, i sreću i radost i tugu i sve, samo što ne mogu to da kažu - istakao je Gavrić.

U toku su kampanje zaštite životinja od pirotehničih sredstava (petarde su posebno ometajući fator životinjama i ne samo njima, već i ljudima) i „Ljubimac nije igračka“ uz poruku:„Udomi, nemoj da kupuješ“.

Posebno se osvrnuo na patuljaste kuniće koji su kao ljubimci u poslednje vreme posebno popularni ali se drže u malim kavezima i teško se dresiraju. Neretko ljudi, kuniće ostavljaju u parkovima kada shvate da nisu u stanju da ih adekvatno čuvaju, što je posebno problem u letnjim danima tokom godišnjih odmora.

Gavrić je poručio da „odgovorno vlasništvo počinje pre nego što se postane vlasnik životinje“. Naglasio je da se svakako preporučuje čuvanje živoinje, između ostalog i zbog, kako kaže, pozitivnog uticaja na decu u porodici, ali uz preporuku da se to čini na ozbiljan i promišljen način.

Ostavite komentar