Priče > Društvo

OBEZBEĐENE SUBVENCIJE! Ana Brnabić sa POLJOPRIVREDNICIMA o svim važnim TEMAMA u ovoj oblasti

U radu učestvuju predstavnici 65 organizacija

Izvor: K1info/telegraf.rs

26/12/2023 > 11:41

podeli vest:

OBEZBEĐENE SUBVENCIJE! Ana Brnabić sa POLJOPRIVREDNICIMA o svim važnim TEMAMA u ovoj oblasti
Foto: TANJUG/NEMANJA JOVANOVIĆ


Prvi put u Srbiji organizovan je sastanak svih udruženja poljoprivrednika, sa predsednicom Vlade Srbije i resornim ministrom, koji ima za cilj uspostavljanje dijaloga poljoprivrednika i Vlade Srbije; tako će svi na transparentan način biti upoznati sa subvencijama za svaku oblast poljoprivrede, koje će u 2024. godini biti na rekordnom nivou, saopšteno je.

Ovaj vid dijaloga inicirala je Ana Brnabić, kako bi na jednom mestu stočari, ratari, voćari, pčelari, vinogradari i svi ostali, bez obzira na veličinu svoje organizacije, jasno znali ko šta dobija, koliko dobija, pod kojim uslovima i kakve rezultate u odnosu na to svi zajedno mogu da očekuju.

U radu učestvuju predstavnici 65 organizacija, a na sastanku će biti predočeno da subvencija od 300 evra po hektaru za sertifikovano seme ratarima - neće uticati na dogovorene i planirane subvencije za druge grane poljoprivrede. Cilj je da se kroz dijalog prevaziđu izazovi sa kojima se srpska poljoprivreda može suočiti u budućnosti.

- Nije moguće predvideti sve probleme sa kojima će se pojedine grane poljoprivrede suočavati u narednoj godini, ali je važno da se oni rešavaju na principima solidarnosti i u dogovoru sa ostalim granama. Neophodno je kreirati sistem u kojem svi razumemo da smo zajedno jači, i da je Srbija jaka, samo ako međusobno sarađujemo i imamo jasnu viziju razvoja naše poljoprivrede - saopšteno je.

Foto: TANJUG/NEMANJA JOVANOVIĆ

 

Premijerka je poljoprivrednicima poručila da je važno da se stvari u srpskoj poljoprivredi menjaju, kako bi ona sutra bila konkurentnija, uzimajući u obzir promene koje donose razvoj novih tehnologija i klimatske promene. Posebno je istakla da će zemlje koje su do sada bile zavisne od uvoza hrane, poput zemalja Bliskog Istoka (npr. Ujedinjeni Arapski Emirati), biti zemlje koje biti najveći proizvođači hrane u budućnosti.

Naglasila je da domaća poljoprivreda mora da se prilagodi i menja, te da počne da koristi savremene tehnologije.

Ostavite komentar