Priče > Društvo

Otkriven novi uzrok DIJABETESA TIPA 2! Ovaj SUPLEMENT snižava nivo ŠEĆERA u krvi, ali ipak moramo biti OPREZNI

U emisiji "Uranak" na televiziji K1 gostovao je dr Srđan Popović

Izvor: K1info

22/12/2023 > 14:13

podeli vest:

Otkriven novi uzrok DIJABETESA TIPA 2! Ovaj SUPLEMENT snižava nivo ŠEĆERA u krvi, ali ipak moramo biti OPREZNI
Foto: Youtube PrintScreen/K1 Televizija


U najnovijem naučnom otkriću koje bi moglo značajno uticati na razumevanje dijabetesa tipa 2, istraživači su nedavno identifikovali novi uzrok ovog sveprisutnog oboljenja. Ključni igrač u ovom otkriću je enzim koji blokira dejstvo insulina, hormona ključnog za regulaciju nivoa šećera u krvi. Ova saznanja otvaraju vrata novim strategijama lečenja dijabetesa i pružaju nadu u razvoj efikasnijih terapija.

U emisiji "Uranak" na televiziji K1, dr Srđan Popović govorio je o suplementu od devet biljkama koje utiču na lečenje dijabetesa tipa 2. Dr Popović je istakao da novi suplement, nazvan kuralin, nije lek, već preparat nastao od poznatih biljaka poput kore cimeta, kurkume i divlje dinje, kao i još šest divljih biljaka.

- Novi suplement nije lek, već preparat koji je formulisan od poznatih biljaka kao što su kora cimeta, kurkuma i divlja dinja, zajedno s još šest nepoznatih divljih biljaka iz prirode. Na osnovu ovih sastojaka razvijen je suplement poznat kao Kuralin, koji je već prisutan na tržištu i koristi se već godinama, podržan rezultatima brojnih istraživanja. Prema studijama koje su sprovedene, suplement kuralin ima sposobnost da snizi nivo šećera u krvi. U situacijama hiperglikemije, kada je nivo šećera visok, sve belančevine u organizmu podležu biohemijskim promenama - rekao je on.

Dijabetes često napreduje neprimetno

- Naučnici su se fokusirali na glikorizelni hemoglobin A1C kao ključni parametar, koji se pokazao efikasnijim i postojanijim od albumina. Analizom ovog parametra, izraženog u procentima, možemo pratiti glikoregulaciju u prethodna tri meseca. Da bismo pojednostavili, adekvatnim tretmanom smanjenja glikemijskog hemoglobina za jedan procenat tokom naredna tri meseca, smanjuje se rizik od hroničnih komplikacija dijabetesa za 30%. Ovo je značajno, jer dijabetes često napreduje neprimetno, a ljudi ponekad zbunjuju simptome s drugim zdravstvenim stanjima, poput grčeva u nogama koji mogu biti rezultat dijabetesa. Ovo je samo jedna od hroničnih komplikacija koje se mogu umanjiti uz pravilan tretman - rekao je on i dodao:

- Ovaj suplement je već dostupan na tržištu i pokazao se efikasnim u smanjenju glikemije. Redovnim korišćenjem ovog suplementa, može se doći do značajnog poboljšanja glikoregulacije, smanjujući rizik od hroničnih komplikacija dijabetesa.

Govoreći o kombinaciji suplemenata sa lekovima, dr Popović ističe da se "kuralin" uspešno kombinuje sa lekovima i da može biti deo kombinovane terapije, čime se doprinosi smanjenju hepatičke produkcije šećera tokom noći. Savetuje uzimanje određene količine Vitamin D, tokom jeseni i zime.

- Tokom leta smo dovoljno izloženi suncu, pa nije neophodan unos. U periodu jeseni  i zime, potrebno je uzimati oko 2 hiljade jedinica D vitamin, koji se može naći sada u kapsulama - rekao je on.

Doktor upozorava i na potrebu opreza prilikom uzimanja suplemenata.

- Jetra ima kapacitete da istrpi različit unos suplemenata, ali nikako ne bi trebalo preterivati, preporučuje se pažljiv odabir suplemenata, ali i periodičan unos - rekla je ona.

Foto: Youtube PrintScreen/K1 Televizija

 

Kako pravilnom ishranom možemo sprečiti dijabetes tipa 2?

- Ovo je važna informacija o trenutnom periodu virusnih infekcija, posebno pankreatogenih virusa, koji se ne manifestuju kao zapaljenje pluća, ali mogu izazvati dijabetes. Pankreas igra ključnu ulogu u organizmu, obavljajući i egzokrinu funkciju, stvaranje pankreasnog soka za varenje masti, i endokrinu funkciju, izlučivanje insulina koji reguliše nivo šećera u krvi. U prošlosti, dijabetes tipa jedan, koji zahteva insulin, češće se javljao u mlađem uzrastu, dok je tip dva bio povezan sa starijim osobama i gojaznošću. Međutim, sada primetimo promene - starački dijabetes se pojavljuje kod mlađih ljudi. Fenomen insulinske rezistencije, gde organizam postaje otporan na sopstveni insulin, može dovesti do iscrpljivanja beta ćelija pankreasa i razvoja dijabetesa - rekao je on.

Insulinska rezistencija

- Važno je naglasiti da se na insulinsku rezistenciju može preventivno delovati, naročito u porodicama sa istorijom dijabetesa, pravilnom ishranom i redovnom fizičkom aktivnošću. Edukacija o ovim faktorima rizika može biti ključna u borbi protiv sve češće pojave dijabetesa kod mlađih generacija - rekao je on.

Foto: Youtube PrintScreen/K1 Televizija

Dr Srđan Popović

Istraživači sa Western Reserve University u SAD sproveli su molekularnu analizu kako bi razumeli razloge zbog kojih insulin, hormon odgovoran za održavanje stabilnog nivoa šećera u krvi, često gubi svoj efekat.

-  Istraživanja su identifikovala molekularne faktore koji direktno ometaju normalno funkcionisanje sopstvenog insulina. Zanimljivo je da sada nije samo reč o genetskoj predispoziciji, već i o sve češćem javljanju ovog problema kod mladih osoba koje zloupotrebljavaju anaboličke supstance, poput testosterona. Osobe koje koriste testosteron, naročito one sa nedostatkom, često ga primaju u ciklusima od tri meseca - rekao je on i dodao:

Šta kada se kombinuje testosteron sa insulinom?

- Postoji i trend među njima da kombinuju testosteron sa insulinom kao anaboličkom podrškom, što omogućava bolje vezivanje supstanci u mišićima. Međutim, kada prestanu sa konzumacijom, efekti brzo splasnu, s obzirom da je ova kombinacija kratkoročna. Kod mladih muškaraca, ovo može imati katastrofalne posledice po seksualnu funkciju, jer se povećava nivo testosterona bez adekvatne realizacije - rekao je on.

Kakve su posledice?

- Ova praksa, osim što ugrožava fizičko zdravlje, može imati i ozbiljne posledice na mentalno zdravlje, zahtevajući čak i intervenciju psihijatra - zaključio je dr Popović u emisijI "Uranak" na televiziji K1.

Ostavite komentar