Priče > Društvo

Više od 5.000 PASA širom sveta doživi SRČANI UDAR zbog PETARDI! VETERINAR objasnio kako ih ZAŠTITI tokom PRAZNIKA

Prepoznavanje znakova stresa kod pasa je ključno kako biste mogli pravovremeno reagovati i pružiti im odgovarajuću podršku

Izvor: K1info

Autor: Anica Ninković

01/12/2023 > 13:58

podeli vest:

Više od 5.000 PASA širom sveta doživi SRČANI UDAR zbog PETARDI! VETERINAR objasnio kako ih ZAŠTITI tokom PRAZNIKA
Foto: Youtube PrintScreen/K1 Televizija


Svake godine, više od 5.000 pasa širom sveta doživi srčani udar zbog petardi. Iako ova tradicija tokom novogodišnjih praznika donosi radost ljudima, ona može imati ozbiljne posledice po naše kućne ljubimce. Kako psi i drugi kućni ljubimci doživljavaju zvuke petardi, vatrometa i ostalih pirotehničkih artikala i kako im možemo pomoći da prebrode stresne trenutke tokom prazničnih proslava, u emisiji "Uranak" na televiziji K1 govorio je veterinar Aleksandrom Vukomanovićem.

- Iz godine u godinu, primetan je blagi pad broja pasa koji doživljavaju srčane udare. Tačno je da psi često reaguju na stres, a postoje različita sredstva koja možete primeniti kako biste ih smirili. Većinom su ta sredstva bazirana na biljnim supstancama. Posebno je važno obratiti pažnju na njih 31. decembra, tokom dočeka Nove godine. Jedan od efikasnih načina da umirite psa u tom periodu jeste puštanje muzike koja će prekriti zvuke vatrometa i petardi. Takođe, preporučuje se da uzmete psa u naručje, razgovarate s njim, mazite ga i na taj način pružite dodatnu podršku kako biste ga smirili. Ovi postupci mogu značajno doprineti smanjenju nivoa stresa kod pasa tokom proslave Nove godine - rekao je Aleksandar Vukomanović.

Objašnio je da li je neka rasa osetljivija u odnosu na druge.

- Važno je naglasiti da reakcija pasa na određene situacije zavisi od individualnih karakteristika, a ne od njihove rase. Temperament svakog psa igra ključnu ulogu u tome kako će se nositi s određenim okolnostima. Bitno je kako se vi postavljate u datoj situaciji, jer će vaš ljubimac reagovati u skladu s vašim ponašanjem. Prilagođavanje umereno svakoj situaciji je ključno, s obzirom da retko koji pas potpuno savlada strah. Na primer, lovački psi, koji su navikli na pucnjeve tokom lova, mogu imati drugačiju reakciju od kućnih ljubimaca ili pasa koji borave u dvorištu. Posebna pažnja treba biti usmerena prema psima koji nisu izloženi redovnim situacijama poput pucnjave, kako bi se osiguralo njihovo smirivanje u takvim prilikama - rekao je on.

Veterinar naglašava i kako možemo tokom prazničnih dana pomoći psima lutalicama.

- Nažalost, za njih ne postoji konkretan način kako da im se pomogne. Ono što uvek savetujem onima koji se bave zbrinjavanjem pasa koji žive na ulici jeste da im pruže podršku tako što će im ponuditi garažu kao sklonište ili praviti društvo u stresnim situacijama. Na taj način, psi će imati neku sigurnost i neće reagovati tako burno na teške okolnosti. Apelujem na ljude da smanjimo upotrebu pirotehnike barem na određeno vreme, posebno tokom 31. decembra i 1. januara, a možda i za Srpsku Novu godinu. Ostalim danima trebamo pružiti životinjama mir koji im je potreban, a isto tako i ljudima koji ne podnose dobro takve situacije - rekao je on.

Prema njegovim rečima, stres kod pasa je česta pojava koja može imati negativne posledice po njihovo zdravlje i ponašanje. Prepoznavanje znakova stresa kod pasa ključno je kako biste mogli pravovremeno reagovati i pružiti im odgovarajuću podršku.

- Kada imaju pojačano dahtanje, tresu se, sklupčaju se i sakrivaju na mesto koje je njima najbezbednije, to može ukazivati na prisustvo opasnosti ili neprijatne situacije. Važno je posvetiti pažnju ovakvim znakovima kako biste pružili odgovarajuću podršku i osigurali sigurnost vašem ljubimcu - rekao je on.

Dodao je da se psima takođe mogu davati sredstva za smirenje, ali samo ukoliko ih je veterinar prepisao.

- Mogu da se koriste lekovi koji se koriste za ljude, ali je preporuka da ih uvek prepiše veterinar. Nikako na svoju ruku ne smete životinjama davati lekove za smirenje - rekao je on.

Foto: Youtube PrintScreen/K1 Televizija

Veterinar Aleksandar Vukomanović
Kako ojačati imunitet kod pasa tokom hladnih dana?

- Bitna je jako ishrana. Ako je ishrana izbalansirana imaće dobar imunitet, sem ukoliko nema nekih pridruženih bolesti koje mogu da utiču na sam imunitet. Što se tiče hladnoće treba obući kućnog ljubimca kada idete u šetnju, a onima koji imaju manje sreće i žive na ulici, njima treba obezbediti zaklon da se sakriju, kako ne bi bili pod direktnim uticajem vremenskih nepogoda. Ne postoji rasa koja je  više ili manje otporne na hladnoću. Posebno možda treba obratiti pažnju na pse koji imaju kratku dlaku - rekao je on.

Veterinar objašnjava zbog čega je poželjno oblačiti pse tokom zime.

- Ne savetuje oblačenje psa koji su pravljeni da žive u hladnijim predelima, ali oni koji imaju kratku dlaku i koji su naviknuti na toplotu doma, njih treba oblačiti, jer su i psi skloni respiratornim infekcijama, posebno tokom zimskog perioda - rekao je on.

Veterinar objašnjava koje simptome mogu imati kućni ljubimci ukoliko su prehlađeni.

- Trenutno je seazona respiratornih i crevnih infekcija. Nagle promene vremena ne prijaju ni njima preterano, jer virusi krenu da vladaju i onda imamo pojačan dolazak kod veterinara zbog kašlja, iscedka iz nosa, raznih respiratornih simptoma i javljaju se često crevne infekcije kod pasa - rekao je on.

Foto: Unsplash.com

 

Veterinar ističe da se i životinje leče kao i ljudi.

- Lečenje se svodi kao i kod ljudi. Kada je potrebno davanje antibiotika dajemo, kada nije, ne dajemo. Vitamisnki preparati, infuzioni rastvori kada je indikovano. Radi se biohemijska dijagnostika, utvrđujemo kakvo je stanje bubrega, jetre, pankreasa, ultrazvučni pregled nam daje stanje u abdomenu, a ukoliko je potrebno radi se i skener - ističe veterinar

Objasnio je na koji način se skener primenjuje kod životinja.

- Isto kao i ljudi, moraju da budu mirni. Najčešće ih blago sediramo anestezijom, jer mora da se smanji broj respiracija, tih udisaja, da ne bismo imali tih smetnji pri izvođenju snimka. Sedacija, blaga anestezija kod kućnih ljubimaca je nešto što mora da se izvede pri radu CT aparata tj. pri snimanju. Nije previše štetno. U skaldu sa zdravstvenim stanjem ljubimca odlučimo koju ćemo anesteziju da koristimo. Što se tiče snimanja, ne traje kao kod ljudi, svede se na nekih 2-3 minuta - rekao je on.

Objašnjava kako ljubimci podnose anesteziju.

- Podnose jako dobro. Ti anestetički protokoli su dosta složeni, ali su i savremeni. Anestezija sama po sebi više nije neki bauk, ali je sve ono što je nepredviđeno svedeno na neki minimum, koji je prihvatljiv rizik šta nam ta anestezija u tom momentu donosi, ako je u pitanju neka hirurška intervencija ili dijagnostika - rekao je veterinar Aleksandar Vukomanović u emisiji "Uranak" na televiziji K1.

Ostavite komentar