Priče > Društvo

Svaki TREĆI UČENIK novac za užinu troši na KOCKU! Mnogi patološki slučajevi i zastranili već sa 12 godina

Istraživanje koje je sproveo Centar "Život nije igra" pokazalo je da više od pola ispitanih učenika ima iskustva sa kockom

Izvor: K1info/telegraf.rs

29/11/2023 > 17:21

podeli vest:

Svaki TREĆI UČENIK novac za užinu troši na KOCKU! Mnogi patološki slučajevi i zastranili već sa 12 godina
Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić


Istraživanje Centra "Život nije igra" iz Novog Sada pokazalo je zabrinjavajuće rezultate. Prosek godina učenika koji patološki kockaju je 17, najmlađi, koji je počeo sa aparatima kada je imao 10 uz tatu i brata,sada ima 12 godina, a skoro polovina ispitanika igra igre na sreću.

Uzorak istraživanja činilo je 790 učenika, uzrasta u rasponu od 11 do 20 godina. Dve trećine ispitanika činili su momci a jednu trećinu devojke. U osnovnim školama je polna struktura bila izjednačena, dok je u srednjim bilo više momaka nego devojaka.

Muški ispitanici su skloniji kocki nego ženski. Iako je procenat učenica manji, on ipak iznosi zabrinjavajućih 37 odsto. Diplomirani psiholog Jasmina Leković, koja je sprovela ovo istraživanje, rekla je da su muškarci rizičnija populacija, sklonija patološkom kockanju od žena. Većina njih je počela sa kockanjem između 10 i 14 godina, piše Sremskomitrovački portal.

Sve počinje od kladionice

Više od polovine učenika je prvo iskustvo sa igrama na sreću imalo između 10 i 14 godine, najčešće je to bila kladionica.

Zabrinjava i podatak da se deca mlađa od 10 godina susreću sa igrama na sreću uz pomoć roditelja koji ih uvode u taj svet. Skoro petina učenika tog uzrasta prvi put je odigrala igru na sreću, najčešće loto, a ima i onih kojima je prvo iskustvo bilo sa kladionicom, ruletom, aparatima. Više od trećine anketiranih učenika je odgovorilo da su drug ili drugarica uplatili tiket umesto njih. U populaciji koji patološki kockaju to je 74 odsto – pokazuju rezultati istraživanja među osnovcima i srednjoškolcima.

Istraživanje je pokazalo da svaki peti učenik, umesto u pekaru, u toku odmora odlazi u obližnju kladionicu, ili kockarnicu. Svaki treći učenik koristi novac namenjem za užinu, na igre na sreću, sa ciljem da sumu umnoži. Procenat te dece koji predstavlja patološke kockare je 80 odsto.

– Više od trećine učenika koji patološki kockaju izjavljuje da je imalo problema usled kockanja i da su to bili, na prvom mestu dugovanja, zatim izostanci iz škole, slab uspeh u školi, svađe sa bliskim osobama, nervoza i razdražljivost, prevare, učestvovanje u tučama, krađe, uzimanje zlata, novca iz kuće – navodi se u istraživanju Centra „Život nije igra“.

Trećina dece koja patološki kocka već počinili neko krivično delo

Ako zarade, učenici novac od kocke koriste na izlaske, garderobu, dalje kockanje a neretko i na kupovinu narkotika. Više od 30 posto učenika koji patološki kockaju je počinilo neko krivično delo prevare ili krađe.

Većina anketiranih učenika kocka u društvu, a to su najčešće drugovi, zatim roditelji i rođaci. Preko njih su se i upoznali sa igrama na sreću. Motivi za igre na sreću kod opšte populacije: učenici najčešće igraju igre na sreću iz zabave 21 odsto, a onda slede da povećaju budžet, iz dosade, kad ih društvo pozove, da ubiju vreme – pokazuje istraživanje.

Ostavite komentar