Priče > Društvo

Pukovnik otkrio KO pokreće sistem "PRONAĐI ME": Prvih pola sata je KLJUČNO, ovo je JEDINA SLIČNOST sa AMBER ALERTOM

U emisiji "Kec na jedanaest" na televiziji K1 Milan Andrić, pukovnikom policije govorio je o sistemu "Pronađi me"

Izvor: K1info

20/11/2023 > 19:59

podeli vest:

Pukovnik otkrio KO pokreće sistem "PRONAĐI ME": Prvih pola sata je KLJUČNO, ovo je JEDINA SLIČNOST sa AMBER ALERTOM
Foto: Freepik.com/ATA Images

Sistem "Pronađi me", za hitno obaveštavanje javnosti u slučaju nestanka maloletnika, konačno je aktivan u Srbiji. Naša verzija sistema koji je u svetu poznat pod nazivom Amber Alert, trebalo bi da bude ključni mehanizam u pronalaženju nestale dece.

Kako će to izgledati u praksi? Ko će moći da aktivira sistem "Pronađi me" i u kojim situacijama? U emisiji "Kec na jedanaest" na televiziji K1, razgovaramo sa Milanom Andrićem, pukovnikom policije.

- Već mesec dana je ovaj sistem u funkciji i mogu samo da kažem hvala Bogu da ga nismo upotrebili i iskreno se nadam i da nećemo. Početkom godine naš ministar policije je nakon konsultacija sa strukom, formirali smo jedan multiresoran tim, sastavljen od više predstavnika drugih ministarstava, tu su bili predstavnici tadašnjeg Republičkog javnog tužilaštva, imali smo predstavnike iz civilnog sektora, Igora Jurića, a bili su i predstavnici organizacija Astra - rekao je on i dodao:

- Naš tim je imao nekih devet sastanaka. Uradili smo mnogo toga. Prethodno smo analizirali kako sistemi funkcionišu u svetu, tačnije u SAD-u i Evropi i na bazi svega toga smo odlučili da mi napravimo jedan naš sistem koji će biti sličan njihovom i jako smo ponosni na to što je ovo naš sistem za koji niko ne može da kaže da smo prepisali od njega - rekao je pukovinik i objašnjava, koja jedina sličnost sistema "Pronađi me" sa američkim Amber alertom.

Foto: K1/Printscreen

 

- Jedina sličnost ovog sistema je namena, koja se sastoji od toga, kako što pre obavestiti što veću populaciju građana da je došlo do nestanka maloletnog lica, kako bi se aktivno uključili u potragu. To je jedina sličnost, sve ostalo smo mi pravili naspram našeg tehnološkog razvoja. Kreirali smo da bude olakšano i policijskom službeniku koji treba da kreira obaveštenje i kako najbrže da svi subjekti koji učestvuju u informisanju što pre to obaveštenje proslede javnosti - rekao je on.

Pukovnik policije otkriva na koji način sistem funkcioniše

- Putem televizije, mobilnih operatera, slanjem SMS-a poruka u ovoj fazi, a razmišljamo da u budućnosti i neke druge sisteme, poput Viber-a da uključimo. Imaćemo 22. novembra sastanak sa njihovim predstavnicima, gde ćemo razgovarati na temu, kako da nam i oni pomognu. Tu su nam trenutno aerodrom Nikola Tesla i Konstantin veliki, železničke i autobuske stanice, putevi Srbije - rekao je on.

Da li će se uskoro u sistem "Pronađi me" uključiti i društvene mreže?

- U ovoj fazi još uvek nismo spremni da putem društvenih mreža obavestimo javnost o nestanku, zbog zaštite podataka o ličnosti. U Republici Srbiji ne postoji pravno lice koje je zastupnik kompanije Meta i sa kim bi mogli da sklopimo neki sporazum o zaštiti podataka o ličnosti. Nama je važno, kada objavimo fotografiju o nestanku maloletnog lica, da se posle tog roka od 48 sati ona ukloni sa servera. Niko to za sada ne može da nam garantuje - rekao je pukovnik policije.

Milan Andrić naglašava, da je prvih pola sata od prijave nestanka osobe ključno.

- Od 2015. godine, uveli smo zakonsku obavezu da po prijavi reagujemo odmah. Prvi momenat prijave je najbitniji i zato naši policijski službenici odmah izlaze na teren. U sistemu "Pronađi me", našom internom procedurom, predvideli smo da načelnik policijske uprave, donosi odluku o pokretanju sistema - rekao je on.

Foto: Shutterstock

 

Kada će sistem biti u punoj funkciji?

- On sada isto završava posao, ali naša namera je da ga što više unapredimo. Planiramo da razgovaramo sa mobilnim operaterima, kako oni da unaprede svoj način prenošenja informacijama. To može da se uradi preko baznih stanica, to znači kada je poruka kreirana u roku od nekoliko sekundi svi građani dobijaju poruku. Na primer, to u Americi tako funkcioniše, ali to ne zavisi sve od nas, već i od mobilnih operatera, koliko će biti spremni. Namera nam je da u narednoj fazi budu uključene benzinske stanice, bilbordi, Viber, sada smo fokusirani na to - rekao je pukovnik policije Andrić u emisiji "Kec na jedanaest" na televiziji K1.

Ostavite komentar